Βουλγαρία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Μια γυναίκα Ρομά ζητιανεύει με το παιδί της στα σκαλιά μιας εκκλησίας στη Σόφια. Η φτώχεια είναι διάχυτη στη Βουλγαρία. Είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Η οικονομία της Βουλγαρίας

Η οικονομία της Βουλγαρίας βασίζεται κυρίως στο νότιο μισό της χώρας. Η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι μέσες αποδοχές είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Το 5,4 τοις εκατό των ανθρώπων είναι άνεργοι. Οι Ρομά, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία, πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα στη Βουλγαρία: συχνά, αν θέλεις κάτι, για παράδειγμα σε ένα γραφείο, προχωράς μόνο αν πληρώσεις δωροδοκίες. Ακόμα και μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως επιδοτήσεις, έχουν ήδη εξαφανιστεί στη Βουλγαρία - προφανώς στις τσέπες υψηλών αξιωματούχων.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, η βιομηχανία επιδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά ελάχιστη σημασία δόθηκε στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν το έδαφος, το νερό και ο αέρας. Σήμερα, η βιομηχανία έχει εκσυγχρονιστεί, αλλά μέρος της κληρονομιάς παραμένει.

Ροδέλαιο από τη Βουλγαρία

Το ροδέλαιο εξάγεται από το τριαντάφυλλο Damask στην κοιλάδα Rose Valley. Πρόκειται για έναν από τους οικονομικούς κλάδους της Βουλγαρίας

Η τριανταφυλλιά Damask φυτρώνει στην κοιλάδα των ρόδων της Βουλγαρίας. Από αυτήν εξάγεται το ροδέλαιο. Αυτό χρησιμοποιείται για παράδειγμα για αρώματα. Υπάρχουν χιλιόμετρα αγρών στην κοιλάδα, η οποία βρίσκεται νότια των Βαλκανικών Ορέων στην κεντρική Βουλγαρία. Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται εδώ από το 1710. Η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ροδέλαιου στον κόσμο.

Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν σε λευκό, ροζ και κόκκινο χρώμα. Τα άνθη πρέπει να μαζεύονται πολύ νωρίς, πριν από την ανατολή του ήλιου, επειδή τότε η περιεκτικότητα σε λάδι είναι η υψηλότερη. Τα άνθη συλλέγονται με το χέρι. Χρειάζονται 3.000 κιλά άνθη για να παραχθεί ένα λίτρο λάδι! Αυτό είναι πολύ και γι' αυτό είναι τόσο πολύτιμο. Ένα κιλό λάδι κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ στον χονδρέμπορο!

Γεωργία και βιομηχανία στη Βουλγαρία

Συγκομιδή στη Βουλγαρία: Η γεωργία παίζει πολύ μικρό ρόλο στη Βουλγαρία.

Η γεωργία παίζει μόνο έναν μικρό ρόλο στη Βουλγαρία. Παράγει περίπου το 4% του εισοδήματος της χώρας. Καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά, καπνός, σιτάρι, κριθάρι, ηλίανθος και ζαχαρότευτλα. Τα σμέουρα και το πρόβειο γάλα έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις εξαγωγές.

Η βιομηχανία είναι πιο σημαντική από τη γεωργία. Αντιπροσωπεύει το 28 τοις εκατό. Στη Βουλγαρία κατασκευάζονται τρόφιμα, μηχανήματα και χημικά προϊόντα. Ο τομέας των ηλεκτρονικών έχει επεκταθεί. Παράγονται οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα και επιστημονικός εξοπλισμός. Ένας άλλος τομέας είναι ο εξοπλισμός μεταφορών. Υπάρχουν εργοστάσια για τρένα, τραμ, λεωφορεία και φορτηγά. Γίνεται επίσης επεξεργασία αργού πετρελαίου.

Ωστόσο, ένας τομέας γνωρίζει σήμερα ιδιαίτερη ανάπτυξη: ο τουρισμός. Μπορείτε να απολαύσετε διακοπές στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας, τα ιαματικά λουτρά είναι κλεισμένα για διακοπές υγείας και το χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι εκεί.

Ο τουρισμός αποτελεί μέρος του τομέα των υπηρεσιών. Από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, περίπου το 68%.

Leave a Reply