Βουλγαρία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Τυπική Βουλγαρία: Μια μαρτενίτσα κρέμεται στους θάμνους.

Marteniza για την άνοιξη!

Μαρτενίτσα σημαίνει μικρός Μάρτιος. Επειδή την 1η Μαρτίου, οι άνθρωποι στη Βουλγαρία χαρίζουν ο ένας στον άλλον μια μαρτενίτσα. Πρόκειται για ένα κόκκινο και λευκό κορδόνι με φούντες ή μικρά γούρια πάνω του, παρόμοιο με τον δικό μας Μάρτη. Τα παραδίδουν ή τα στέλνουν μέσα σε ένα γράμμα.

Στη συνέχεια, φοράτε τη martenitsa στο αριστερό σας χέρι. Αν δείτε έναν προάγγελο της άνοιξης, για παράδειγμα έναν πελαργό ή ένα ανθισμένο δέντρο, ή το αργότερο την 1η Απριλίου, κρεμάτε τη μαρτενίτσα σε ένα δέντρο ή την τοποθετείτε κάτω από μια πέτρα.

Ανατολικοβουλγαρικοί μουσικοί παίζουν τα χειροποίητα γκάιντες τους, τυπικά όργανα της Βουλγαρίας.

Τι είναι το kaval, το gajda και το tapan;

Όλα αυτά είναι μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη Βουλγαρία. Το καβάλ είναι ένα φλάουτο βοσκού. Το gajda είναι ένα είδος γκάιντας. Tapan είναι το όνομα ενός τυμπάνου.

Kukeri στη Βουλγαρία

Στη συνέχεια, υπάρχει η gadulka και η gusle. Και τα δύο είναι έγχορδα όργανα. Όλα αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται στην τυπική βουλγαρική παραδοσιακή μουσική. Οι άνθρωποι αρέσκονται επίσης να χορεύουν με αυτά.

Τα Kukeri διώχνουν τα κακά πνεύματα στη Βουλγαρία

Το Kukeri λαμβάνει χώρα στην αλλαγή του χρόνου. Οι άνδρες ντύνονται, συχνά με τη μορφή ζώων και με κουδούνια στις ζώνες τους. Φορούν μάσκες κάτω από τις οποίες φαίνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι.

Αποχαιρετούν το παλιό έτος και καλωσορίζουν το νέο. Διώχνουν τα κακά πνεύματα και ζητούν καλή τύχη για το νέο έτος. Παρελαύνουν μέσα στην πόλη και στη συνέχεια όλοι χορεύουν και γιορτάζουν. Αυτό το "παιχνίδι" λαμβάνει χώρα κυρίως στα νότια και νοτιοανατολικά της Βουλγαρίας.

Νεύμα κεφαλιού

Εδώ και στους περισσότερους άλλους πολιτισμούς, ένα νεύμα του κεφαλιού σημαίνει "ναι" και ένα κούνημα του κεφαλιού σημαίνει "όχι". Στη Βουλγαρία, συμβαίνει το αντίστροφο! Αυτό μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε παρεξηγήσεις.

Εξηγείται ως εξής: Ένας Βούλγαρος αγωνιστής της ελευθερίας ανακρίθηκε. Μια αιχμή σπαθιού κρατήθηκε κάτω από το πηγούνι του και τον ρώτησαν αν ήθελε να μείνει ζωντανός. Μπορούσε μόνο να κουνήσει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά, που σε αυτή την περίπτωση σήμαινε φυσικά "ναι"!

Leave a Reply