Γαλλία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Γεωργία

Η γεωργία είναι πολύ σημαντική στη Γαλλία και πάνω από τη μισή έκταση της χώρας χρησιμοποιείται γι' αυτήν. Οι κύριες καλλιέργειες είναι τα δημητριακά και οι ζωοτροφές. Ωστόσο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ο αριθμός των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μειώνεται και όλο και περισσότερες μεγάλες εκμεταλλεύσεις ειδικεύονται στην καλλιέργεια ενός προϊόντος. Η Γαλλία εξάγει πολύ κρασί και επίσης τη διάσημη σαμπάνια. Ωστόσο, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξάγονται επίσης στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Γαλλία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει.

Ψαράδες στη Γαλλία
Πολλοί Γάλλοι αγρότες έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα μηχανήματα.
Διάλειμμα δύο αγροτικών εργατών

 

 

 

 

 

 

 

Εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στη Γαλλία

Γαλλική βιομηχανία

Περίπου το 21% του γαλλικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στη βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 22% του ΑΕΠ της χώρας. Παρόλο που υπάρχουν λίγοι φυσικοί πόροι στη Γαλλία, η βιομηχανία δεν είναι χωρίς σημασία. Παρόλο που δεν εξορύσσονται πλέον σημαντικές ποσότητες φυσικών πόρων, όπως ο άνθρακας και ο σίδηρος, πολλοί από αυτούς επεξεργάζονται στη Γαλλία και αυτό απαιτεί επίσης βιομηχανία. Για παράδειγμα, υπάρχει μια βιομηχανία που επεξεργάζεται κυρίως γεωργικά προϊόντα, δηλαδή ό,τι συγκομίζεται στη γεωργία στη Γαλλία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία και η πυρηνική ενέργεια ως σημαντικές βιομηχανίες στη Γαλλία

Ωστόσο, πολλά αυτοκίνητα κατασκευάζονται επίσης στη Γαλλία, οπότε υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία. Η Γαλλία είναι επίσης σημαντική σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η αεροδιαστημική βιομηχανία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό παράγεται σε εταιρείες που ανήκουν στο γαλλικό κράτος. Τα κάποτε πλούσια κοιτάσματα άνθρακα της Γαλλίας δεν υπάρχουν πλέον, και η βιομηχανία σιδήρου έχει επίσης παρακμάσει.

Η Γαλλία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πυρηνική ενέργεια και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πυρηνική έρευνα, δηλαδή στην έρευνα για την ατομική ενέργεια. Το 2014, το 75% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Γαλλία εξακολουθούσε να καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια, αλλά υπάρχουν σχέδια για τη μείωση του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρχίζει σιγά-σιγά μια επανεξέταση, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να παίζουν σημαντικά μικρό ρόλο

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαλλία εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών.

Τι γίνεται με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία;

Η Γαλλία συνεχίζει να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και μάλιστα επεκτείνει την πυρηνική ενέργεια. Υπάρχουν υποστηρικτές και πολέμιοι αυτής της απόφασης. Αυτό έχει και πολιτικό υπόβαθρο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία δεν ήθελε ποτέ να είναι τόσο αδύναμη όσο ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πυρηνική ενέργεια, που χρησιμοποιείται ως ενέργεια αλλά και ως στρατιωτική αποτροπή, είναι δύο διαφορετικοί λόγοι, αλλά η χώρα επιμένει σε αυτό.

Τουρίστες κάτω από τον διάσημο Πύργο του Άιφελ

Το 2022, η Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει περίπου τα μισά από τα εργοστάσιά της, επειδή ήταν χαλασμένα ή δεν μπορούσαν να ψυχθούν λόγω του ζεστού καλοκαιριού. Έτσι, η Γαλλία έπρεπε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια - παρά τα πυρηνικά εργοστάσια. Η Γαλλία εστιάζει τώρα επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα θέλει να συνεχίσει να κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια.

Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη γαλλική οικονομία και η χώρα έχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είτε στον Ατλαντικό είτε στις δημοφιλείς περιοχές διακοπών στη Μεσόγειο, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί γείτονες αγαπούν να περνούν τις διακοπές τους στη Γαλλία. Πολλές θέσεις εργασίας στη Γαλλία εξαρτώνται επίσης από τον τουρισμό.

 

Αφήστε μια απάντηση