Γαλλία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Τι φυτρώνει στη Γαλλία;

Σχεδόν όλα τα είδη φυτών που μπορείτε να ανακαλύψετε αλλού στην Ευρώπη ζουν στη Γαλλία. Φυτά χωρίς απαιτήσεις, όπως οι λειχήνες και τα βρύα, μπορούν να βρεθούν σε αλπικές περιοχές. Όπου είναι πιο ζεστά, αναπτύσσονται είδη που προτιμούν το υποτροπικό κλίμα, όπως οι ελιές και τα πορτοκάλια. Στη νότια Γαλλία συγκομίζονται ελιές και αμύγδαλα και, κυρίως, καλλιεργείται αμπέλι (από αυτά βγαίνουν και τα διάσημα κρασιά της Γαλλίας).

Τα φυτά αυτά εισήχθησαν στη Γαλλία πριν από αιώνες και προέρχονται αρχικά από άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα. Στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύσσονται επίσης τα πεύκα Χαλεπίου, οι βελανιδιές ,δρυς η φελλοφόρος, τα κυπαρίσσια και τα πλατάνια. Μεγάλα πευκοδάση βρίσκονται κατά μήκος του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συνεχόμενου πευκοδάσους με έκταση 800.000 εκταρίων.

Καλλιέργεια λεβάντας στη Valensole
Τοπίο στις Γαλλικές Άλπεις
Ένα χωράφι με λουλούδια στη Γαλλία

 

 

 

 

 

 

Και πέρα από αυτά;

Η Γαλλία φιλοξενεί κλασικά φυλλοβόλα δέντρα, όπως οξιά, σφενδάμι, σημύδα, δρυς και τέφρα. Μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν εκχερσωθεί στη Γαλλία και εξαπλώνονται λιβάδια και ερημότοποι με γενίστα και τυπικά φυτά ερείκης.

Στην Προβηγκία, η λεβάντα ανθίζει μαζί με πολλά άλλα βότανα όπως το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο. Τα πολυάριθμα βότανα που φυτρώνουν στη Γαλλία έχουν συχνά θεραπευτική δράση. Η λεβάντα είναι σημαντική για την παραγωγή αρωμάτων και μυρίζει υπέροχα. Ακόμα πιο αρωματική είναι η αρωματική τριανταφυλλιά, από την οποία εξάγεται ροδέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή αρωμάτων.

Για πολλούς ανθρώπους, η λεβάντα είναι τυπικά γαλλική.
Υπάρχουν επίσης πολλά όμορφα χωράφια με παπαρούνες.
Πολλά φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται και επεξεργάζονται στη Γαλλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτός είναι ένας θάμνος πικροδάφνης.

 

 

 

 

 

 

 

Αλπικά φυτά όπως ο γεντιανός, το εντελβάις και το σαξιφράγκο ευδοκιμούν στις θαλάσσιες Άλπεις. Οι περίφημες τρούφες αναπτύσσονται κυρίως στην Προβηγκία στο Mont Ventoux. Αυτοί οι θησαυροί - οι τρούφες είναι ένα πολύ ακριβό φυτό - μπορούν συνήθως να βρεθούν κάτω από πουρνάρια και φουντουκιές.

Ποια ζώα ζουν στη Γαλλία;

Ο ζωικός κόσμος στη Γαλλία είναι επίσης πολύ διαφορετικός. Υπάρχουν ακόμη και φλαμίνγκο που ζουν στην Καμάργκ, στο νότιο τμήμα της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Τα φλαμίνγκο αποτελούν μια δική τους οικογένεια και απαντώνται επίσης στην Αφρική, τη δυτική Ασία και τη Βολιβία. Η περιοχή αυτή είναι επίσης διάσημη για τα λευκά άλογα της Camargue (Καμάργκ).

Οι καφέ λαγοί προτιμούν ιδιαίτερα τις δασικές περιοχές, όπως και οι φασιανοί και οι πέρδικες. Τα ζώα ζουν στις δασικές περιοχές όπως ακριβώς και εδώ. Μπορείτε να βρείτε ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες και, σε λίγο ψηλότερες περιοχές, μουφλόν, σαμουά, μαρμότες και λαγούς του βουνού.

Στις Θαλάσσιες Άλπεις, οι αλπικοί αίγαγροι σκαρφαλώνουν και πετούν ακόμη και οι σπάνιοι χρυσαετοί. Άλλα αρπακτικά πουλιά στη Γαλλία περιλαμβάνουν όρνια, γεράκια, κουκουβάγιες, τσίφτες και αετογερακίνες.

Τα όμορφα ροζ φλαμίνγκο βρίσκονται κυρίως στην Καμάργκ.
Τα λευκά άγρια άλογα είναι επίσης χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής.
Οι μαρμότες σας υποδέχονται καθημερινά στα γαλλικά βουνά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγοι λύκοι ζουν ακόμη στη Γαλλία.

Άγρια Γαλλία

Ο περίεργος λύκος περιπλανιέται επίσης στις γαλλικές Άλπεις. Εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν εντοπιστεί λύκοι στη Γαλλία, αλλά τώρα φαίνεται ότι κάποιοι επιστρέφουν στη Γαλλία από την Ιταλία. Σπάνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν: η καφέ αρκούδα. Ένα είδος γάτας, η γενίτσα, είναι επίσης ένα από τα λίγα αρπακτικά που επιβιώνουν στη Γαλλία.

Μπορείτε να εντοπίσετε ακόμη και ελληνικές χελώνες στην Κυανή Ακτή. Αυτές βρίσκονται κυρίως στο Massif des Maures. Η ευρωπαϊκή λιμνοχελώνα, η οποία προτιμά τα στάσιμα ή τρεχούμενα νερά με πλούσια βλάστηση, ζει επίσης στο νότο.

Άλλα ερπετά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους εδώ, όπως διάφορα είδη οχιάς. Τα περισσότερα από αυτά είναι μη δηλητηριώδη, αλλά υπάρχουν και δηλητηριώδη, όπως η ασπίς, η οχιά, η οχιά της άμμου στις Γαλλικές Άλπεις, η οχιά του λιβαδιού, η οποία είναι πλέον πολύ σπάνια, και το ευρωπαϊκό φίδι σαύρα: παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το πιο δηλητηριώδες φίδι στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply