Γαλλία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

 Γαλλία - Περίληψη

Τι συνδέουμε σήμερα με τη Γαλλία; Μπαγκέτες, κρουασάν, τον Πύργο του Άιφελ; Βέβαια, όλα αυτά είναι μέρος της, φυσικά. Αλλά η Γαλλία είναι επίσης μια πολιτικά σημαντική χώρα στην Ευρώπη και η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ποικίλο τοπίο χαρακτηρίζει τη Γαλλία, η οποία βρέχεται και από τη Μεσόγειο και από τον Ατλαντικό.

Οκτώ χώρες σχηματίζουν τα εθνικά σύνορα με τη Γαλλία. Το ένα τρίτο της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Δύο πανίσχυρες οροσειρές διασχίζουν τη χώρα: τα Πυρηναία στα νότια με τα σύνορα με την Ισπανία. Και έπειτα είναι οι Άλπεις, οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά της Γαλλίας. Ο Ρήνος αποτελεί το φυσικό σύνορο με τη Γερμανία σε απόσταση 190 χιλιομέτρων.

Το νησί της Κορσικής ανήκει στη Γαλλία.

Παρεμπιπτόντως, ένα διάσημο νησί ανήκει στη Γαλλία και αυτό είναι η Κορσική. Μπορεί να το γνωρίζετε επειδή εκεί γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ένας διάσημος Γάλλος. Υπάρχουν και άλλα μικρά υπερπόντια εδάφη που χρονολογούνται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Η γαλλική γλώσσα ομιλείται εκεί ως εθνική γλώσσα. Η πρωτεύουσα και πιο διάσημη πόλη της Γαλλίας ονομάζεται Παρίσι.

Το κλίμα στη Γαλλία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το αν βρίσκεστε στον Ατλαντικό, στις μεσογειακές ακτές ή στα βουνά. Σε γενικές γραμμές, μιλάμε για μέτριες θερμοκρασίες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν πλέον και τη Γαλλία.

Ο ζωικός κόσμος είναι ευρωπαϊκός και διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Πολλά είδη ζώων που συναντάτε εδώ ζουν και στη Γαλλία. Ωστόσο, τα λευκά άλογα της Καμάργκ και τα φλαμίνγκο, που ζουν επίσης στην Καμάργκ, είναι χαρακτηριστικά της Γαλλίας. Η Καμάργκ είναι μια περιοχή στη νότια Γαλλία

 

Έκταση 643.801 τ.χμ/
Κάτοικος 67,75 εκατομμύρια (από το 2022)
Γλώσσα γαλλική γλώσσα
Πρωτεύουσα Παρίσι
Ο μεγαλύτερος ποταμός Λίγηρας (1004 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Mont Blanc (4810 m)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1958

 Σημαία Γαλλίας

Η σημαία της Γαλλίας φέρει επίσης την ονομασία "τρίχρωμη", η οποία στην πραγματικότητα σημαίνει μόνο "τρία χρώματα". Ήταν η πρώτη εθνική σημαία στον κόσμο και παραμένει κάτι το ιδιαίτερο μέχρι σήμερα. Τα χρώματα μπλε, λευκό και κόκκινο είναι τοποθετημένα κάθετα και σε ίσο μέγεθος το ένα δίπλα στο άλλο.

Η σημαία υιοθετήθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου 1794 (27 Πλυβιόζ του έτους II του επαναστατικού ημερολογίου). Η χρήση της ξεκίνησε επίσημα στις 20 Μαΐου 1794.

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το μπλε χρώμα συμβολίζει την ελευθερία, το λευκό χρώμα την ισότητα και το κόκκινο χρώμα τη δικαιοσύνη. Άλλες ερμηνείες περιλαμβάνουν το μπλε χρώμα για τον ουρανό, το λευκό χρώμα για το χιόνι και το κόκκινο χρώμα για το αίμα που χύθηκε για την πατρίδα.

Εθνικός Ύμνος

Η Μασσαλιώτιδα

Πάμε παιδί της πατρίδαςAllons enfant de la patrieΗ ημέρα της δόξας (η μέρα της δόξας) έφτασε (έφθασε)Le jour de gloire (le jour de gloire) est arrivé (est arrivé)Εναντίον μας από την τυραννίαContre nous de la tyrannieΤο αιματηρό πρότυπο ανυψώνεταιL'étendart sanglant est levéΤο αιματηρό πρότυπο ανυψώνεταιL'étendart sanglant est levéΣυμμετάσχετε στις καμπάνιες σαςEntendez-vous dans vos campagnesΒρυχάστε αυτοί οι άγριοι (στρατιώτες) στρατιώτεςMugir ces féroces (soldats) soldatsέρχονται κατευθείαν στην αγκαλιά σουIls viennent jusque dans vos brasΚόψε το λαιμό των γιων σου και των συντρόφων σουÉgorger vos fils et vos compagnes

Για να εξοπλίσετε τους πολίτες, σχηματίστε τα τάγματά σαςAux (armes citoyens) armes citoyens, formez vos bataillons

Leave a Reply