Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Μια από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου;
Η γαλλική κουζίνα είναι πολύ ποικιλόμορφη και λέγεται ότι είναι μία από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο. Τα πολλά γαλλικά τυριά που παράγονται στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα γνωστά. Λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 400. Από το ήπιο Καμαμπέρ μέχρι το αιχμηρό ροκφόρ, μπορείτε να δοκιμάσετε σχεδόν όλες τις γεύσεις.
Το γαλλικό λευκό ψωμί, που ονομάζεται μπαγκέτα, είναι επίσης διάσημο: όχι τόσο υγιεινό, αλλά πολύ νόστιμο. Και τα παιδιά λατρεύουν ιδιαίτερα τα κρουασάν, τα οποία διατίθενται και ως κρουασάν σοκολάτας. Γενικά, οι Γάλλοι το προτιμούν γλυκό και παράγουν πολλές νόστιμες γλυκές σπεσιαλιτέ, όπως τα petit fours, τα μικρά σοκολατάκια.
Ψαρόσουπα á la France
Η γαλλική κουζίνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δίπλα στη θάλασσα μαγειρεύουν μια ψαρόσουπα που ονομάζεται bouillabaisse, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή γύρω από την πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας. Κάθε οικογένεια έχει συχνά τη δική της συνταγή.
Στη Βρετάνη, οι άνθρωποι λατρεύουν τις κρέπες, οι οποίες μπορεί να είναι γλυκές ή αλμυρές, αλλά στη συνέχεια ονομάζονται galettes.
Στην Αλσατία, το ξινολάχανο, γνωστό ως choucroute garnie - γαρνιρισμένο ξινολάχανο - είναι αγαπημένο τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους. Το ξινολάχανο σερβίρεται με λουκάνικα και διάφορα είδη παστωμένου κρέατος και πατάτες. Ο καθένας το προετοιμάζει διαφορετικά, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο.
Από το γαλλικό fast food μέχρι το ψητό κοτόπουλο
Στη Γαλλία, οι άνθρωποι αγαπούν επίσης το "γρήγορο φαγητό", το οποίο εδώ ονομάζεται bistro cuisine. Αυτό δεν είναι απαραίτητα "γρήγορο φαγητό", αν και, όπως υποδηλώνει το όνομα, πρέπει να είναι γρήγορο. Τα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν το croque madame ή το croque monsieur, ένα απλό ψημένο τοστ, άλλοτε με και άλλοτε χωρίς τυρί. Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι μια συνταγή που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας.
Ένα άλλο τυπικά γαλλικό πιάτο είναι η quiche lorraine, ένα είδος αλμυρής τηγανίτας για την οποία υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές συνταγές. Στην Προβηγκία, οι άνθρωποι αρέσκονται να σιγομαγειρεύουν κοτόπουλο Προβηγκίας, το οποίο στη συνέχεια προετοιμάζεται με τον τρόπο της Προβηγκίας - με πολλά βότανα. Γενικά, όλα τα είδη βοτάνων αποτελούν σημαντικό μέρος της γαλλικής κουζίνας.
Η γαλλική κουζίνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δίπλα στη θάλασσα μαγειρεύουν μια ψαρόσουπα που ονομάζεται bouillabaisse, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή γύρω από την πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας. Κάθε οικογένεια έχει συχνά τη δική της συνταγή.
Στη Βρετάνη, οι άνθρωποι λατρεύουν τις κρέπες, οι οποίες μπορεί να είναι γλυκές ή αλμυρές, αλλά στη συνέχεια ονομάζονται galettes.
Στην Αλσατία, το ξινολάχανο, γνωστό ως choucroute garnie - γαρνιρισμένο ξινολάχανο - είναι αγαπημένο τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους. Το ξινολάχανο σερβίρεται με λουκάνικα και διάφορα είδη παστωμένου κρέατος και πατάτες. Ο καθένας το προετοιμάζει διαφορετικά, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο.
Από το γαλλικό fast food μέχρι το ψητό κοτόπουλο
Στη Γαλλία, οι άνθρωποι αγαπούν επίσης το "γρήγορο φαγητό", το οποίο εδώ ονομάζεται bistro cuisine. Αυτό δεν είναι απαραίτητα "γρήγορο φαγητό", αν και, όπως υποδηλώνει το όνομα, πρέπει να είναι γρήγορο. Τα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν το croque madame ή το croque monsieur, ένα απλό ψημένο τοστ, άλλοτε με και άλλοτε χωρίς τυρί. Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι μια συνταγή που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας.
Ένα άλλο τυπικά γαλλικό πιάτο είναι η quiche lorraine, ένα είδος αλμυρής τηγανίτας για την οποία υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές συνταγές. Στην Προβηγκία, οι άνθρωποι αρέσκονται να σιγομαγειρεύουν κοτόπουλο Προβηγκίας, το οποίο στη συνέχεια προετοιμάζεται με τον τρόπο της Προβηγκίας - με πολλά βότανα. Γενικά, όλα τα είδη βοτάνων αποτελούν σημαντικό μέρος της γαλλικής κουζίνας.
Δείπνο με την οικογένεια
Το φαγητό και, κυρίως, τα οικογενειακά γεύματα είναι πολύ πιο σημαντικά στη Γαλλία από ό,τι στη Γερμανία, για παράδειγμα. Συχνά υπάρχει ένα μενού: ένα γεύμα σε διάφορα μαθήματα. Αυτό αποτελείται από ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.
Αυτά τα τρία πιάτα σερβίρονται συχνά και το μεσημέρι, αλλά το δείπνο είναι το πιο σημαντικό γεύμα στη Γαλλία. Σε αυτό τρώει η οικογένεια μαζί, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη Γαλλία. Οι γαλλικές οικογένειες ξοδεύουν επίσης πολύ περισσότερα χρήματα για φαγητό από τις γερμανικές οικογένειες και η ποιότητα του φαγητού είναι συχνά καλύτερη. Αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του θέματος.
Όλο και περισσότερες αλυσίδες fast food εξαπλώνονται και στη Γαλλία, με τα χάμπουργκερ, τα πατατάκια και τα chicken nuggets (κοτομπουκιές) να αποτελούν μέρος της διατροφής πολλών παιδιών.
Και οι συνέπειες είναι ότι και τα γαλλικά παιδιά παλεύουν όλο και περισσότερο με την παχυσαρκία, επειδή τρώνε ανθυγιεινή διατροφή. Σίγουρα, τα χάμπουργκερ είναι νόστιμα και περιστασιακά δεν αποτελούν πρόβλημα. Αλλά αν καταλήξει να είναι μόνο γρήγορο φαγητό, τότε αυτό έχει συνέπειες για την υγεία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Γαλλικά επιδόρπια...
Μην ξεχνάτε τα επιδόρπια: η μους σοκολάτα, η τάρτα τατίν ή η κρεμ μπρουλέ είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτού του γλυκού τρόπου για να ολοκληρώσετε το γεύμα, που δεν ενθουσιάζει μόνο τα παιδιά.