Ελλάδα προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

 Ελλάδα - Περίληψη

Η Ελλάδα είναι η χώρα των φιλοσόφων, των μεγάλων στοχαστών και της δημοκρατίας. Από εδώ προέρχονται ο μαραθωνοδρόμος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το δημοφιλές τζατζίκι. Εδώ οι άνθρωποι χορεύουν τον ελληνικό χορό συρτάκι και απολαμβάνουν τον ήλιο που λάμπει πάνω από την Ελλάδα για πολλές ώρες την ημέρα.

Η ευνοϊκή θέση στο μέσο της Μεσογείου έκανε πάντα τη χώρα μια περιοχή στην οποία μετανάστευσαν οι άνθρωποι, αλλά και την οποία εγκατέλειπαν αρκετοί αναζητώντας νέους τόπους.

Η Ελλάδα συνορεύει με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη  Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Πολλά μικρά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, περισσότερα από 3.000 λέγεται ότι υπάρχουν, αλλά λίγα από αυτά κατοικούνται. Παρεμπιπτόντως, η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί.

Το κλίμα ονομάζεται μεσογειακό, κάτι που είναι λογικό καθώς η χώρα βρίσκεται στη Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει ότι τα καλοκαίρια είναι συνήθως ζεστά και πολύ ξηρά και οι χειμώνες υγροί και ήπιοι, αν και μπορεί να κάνει αρκετό κρύο στα βουνά.

Τα φυτά που επιβιώνουν στην Ελλάδα είναι εκείνα που μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, όπως η ελιά, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και σε περιοχές με λίγο νερό. Υπάρχουν όμως και οι συκιές και οι ροδιές. Τα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες και οι λύκοι, έχουν επίσης μειωθεί πολύ στην Ελλάδα, δεν έχουν μείνει σχεδόν καθόλου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οικονομικά προβλήματα, αν και κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί.

Έκταση 131.957 τ.χμ
Κάτοικοι 10,3 εκατ
Γλώσσα Ελληνικά
Πρωτεύουσα Αθήνα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Αλιάκμονας (297 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Όλυμπος (2918 μ.)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1981

 Σημαία Ελλάδα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σημαία της Ελλάδας αποτελούνταν μόνο από ένα μπλε χρώμα με έναν λευκό σταυρό. Η σημαία όπως τη βλέπετε σήμερα υπάρχει ως μοναδική σημαία της χώρας μόλις από το 1978* και τα χρώματα χρονολογούνται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αποτελείται από εννέα ισομεγέθεις λωρίδες σε μπλε και λευκό χρώμα. Στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Η σημαία συμβολίζει "τη σοφία του Θεού, την ελευθερία και τη γη". Το μπλε συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα, το λευκό την καθαρότητα του αγώνα για την ανεξαρτησία.

*Η τωρινή σημαία της Ελλάδας υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 ως ναυτική σημαία της χώρας. Από το 1822 έως το 1978 η σημαία χρησιμοποιούταν στη θάλασσα και στις ξένες υπηρεσίες. Το 1978 υιοθετήθηκε ως η μοναδική εθνική σημαία και ως πολεμική και πολιτική σημαία.

Εθνικός Ύμνος

Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν Κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,
ποὺ μὲ βία μετράει τὴν γῆ.

Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Leave a Reply