Ελλάδα Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Ο πληθυσμός στην Ελλάδα γερνάει.

Ποιος ζει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρεμπιπτόντως, ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται- πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα αριθμούσε σχεδόν 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Έλληνες, δηλαδή το 93%. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι οι Μουσουλμανική, από τους οποίους περίπου 60.000 ζουν στην Ελλάδα. Άλλες μειονότητες είναι οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Αλβανοί, οι Βορειομακεδόνες και οι Αρμένιοι.

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων ζουν σε μία πόλη. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 44,2 έτη (46,8 έτη στη Γερμανία). Το προσδόκιμο ζωής είναι 85 έτη για τις γυναίκες και 80 έτη για τους άνδρες.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί

Σε τι πιστεύουν οι Έλληνες;

Οι σημερινοί Έλληνες ανήκουν στον ορθόδοξο χριστιανισμό, ο οποίος είναι επίσης κατοχυρωμένος στο ελληνικό σύνταγμα ως κρατική θρησκεία. Η εκκλησία τους είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. 97 στους 100 Έλληνες ανήκουν σε αυτήν.

Οι άλλες θρησκείες αποτελούν πολύ μεγάλη μειοψηφία. Έτσι, υπάρχουν μόνο λίγοι καθολικοί, προτεστάντες και μουσουλμάνοι. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι τουρκικής καταγωγής ή Ρομά, μερικές φορές και μετανάστες από την Αλβανία ή το Πακιστάν. Πολλοί πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα είναι επίσης μουσουλμάνοι.

Η Ελλάδα και οι μεταναστεύσεις

Οι άνθρωποι πάντα μετανάστευαν στην Ελλάδα. Ως χώρα με μεγάλη ακτογραμμή, προσέλκυσε πολλούς ναυτικούς που αποβιβάστηκαν στις ακτές της και έφεραν μαζί τους και άλλους ανθρώπους. Αντίστροφα, πολλοί Έλληνες ταξίδεψαν από τις ακτές αναζητώντας μακρινές χώρες για να εγκατασταθούν.

Τι μιλάνε οι άνθρωποι στην Ελλάδα;

Τα ελληνικά είναι λογικά, θα μπορούσατε να πείτε. Σωστά! 97 στους 100 Έλληνες μιλούν την ελληνική γλώσσα, αν και πρόκειται για τα νέα ελληνικά. Αυτή διαφέρει από τα αρχαία ελληνικά, τα οποία μιλούσαν οι "παλιοί Έλληνες" πριν από 2000 χρόνια.

Έτσι, αν θέλετε να διαβάσετε τα κείμενα των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης, στο πρωτότυπο, πρέπει να μάθετε Αρχαία Ελληνικά. Η διαφορά Αρχαίων και Νέων Ελληνικών είναι παρόμοια με τη διαφορά μεταξύ λατινικών και ιταλικών.

Υπάρχουν επίσης διάλεκτοι της νεοελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι στα βόρεια της χώρας μιλούν κάπως διαφορετικά από εκείνους στην Κρήτη. Άλλες γλώσσες ομιλούνται επίσης από τις μειονότητες της χώρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά και τα αλβανικά. Πολλοί -ιδιαίτερα οι νέοι Έλληνες- μιλούν επίσης αγγλικά.

Leave a Reply