Ηνωμένο Βασίλειο Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

Κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου

Κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ονομάζονται Βρετανοί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 68 εκατομμύρια κατοίκους. Ανάλογα με το τμήμα της χώρας, ένας Βρετανός μπορεί επίσης να είναι Άγγλος, Σκωτσέζος, Ουαλός ή Βορειοϊρλανδός. Οι Άγγλοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού: 84,3%. Οι Σκωτσέζοι αποτελούν το 8,2%, οι Ουαλοί το 4,6% και οι Βορειοϊρλανδοί το 2,8%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάποτε μια παγκόσμια αυτοκρατορία και η μεγαλύτερη αποικιακή δύναμη στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είχε πολλές αποικίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν ο Καναδάς και η Αυστραλία, η Ινδία και το Πακιστάν, αρκετά νησιά της Καραϊβικής (όπως η Τζαμάικα) και πολλές χώρες της Αφρικής. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Όμως πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες ήρθαν στη Βρετανία, ιδίως τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, και τώρα ζουν στη χώρα μαζί με τους απογόνους τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε πολλές εθνικότητες όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών προέρχεται από την Ασία (7%). Οι Ινδοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών μεταξύ των Ασιατών, ακολουθούμενη από άτομα από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Κίνα. Το 3% του πληθυσμού προέρχεται από την Αφρική ή την Καραϊβική.

Θρησκεία στη Μεγάλη Βρετανία

Λίγο κάτω από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας είναι χριστιανοί. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην Αγγλικανική Εκκλησία. Ωστόσο, στη χώρα ζουν επίσης μουσουλμάνοι, ινδουιστές και σιχ, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Κάτοικοι Λονδίνου

Πόσους κατοίκους έχει η Αγγλία;

68 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην Αγγλία, δηλαδή 56 εκατομμύρια. 5,5 εκατομμύρια είναι Σκωτσέζοι, 3,1 εκατομμύρια είναι Ουαλοί και λίγο κάτω από 2 εκατομμύρια είναι Βορειοϊρλανδοί. Ο πληθυσμός αυξάνεται.

Οι 84 στους 100 κατοίκους ζουν σε μια πόλη. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό κατοίκων πόλεων. Τα κέντρα είναι το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ, καθώς και το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη στη Σκωτία.

Με 1,7 παιδιά ανά γυναίκα, το ποσοστό γεννήσεων είναι μάλλον υψηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των Βρετανών είναι 40,6 έτη. Το προσδόκιμο ζωής είναι 84,2 έτη για τις γυναίκες και 80,01 έτη για τους άνδρες.

Παιδιά στον Ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. Μιλάνε Αγγλικά

Ποια γλώσσα ομιλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Στη Μεγάλη Βρετανία ομιλούνται τα αγγλικά. Γράφεται με το λατινικό αλφάβητο. Τα αγγλικά είναι επίσης γνωστά ως παγκόσμια γλώσσα, καθώς ομιλούνται από πολλούς ανθρώπους ως μητρική τους γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά. Τα αγγλικά μαθαίνονται επίσης από πολλούς ανθρώπους ως η πρώτη τους ξένη γλώσσα. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη λίγα αγγλικά, έτσι δεν είναι;

Βρετανικά Αγγλικά

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Σκωτία; Αυτό το κορίτσι από τη Σκωτία μιλάει διαφορετικά αγγλικά από ένα κορίτσι από τη νότια Αγγλία.

Τα αγγλικά που ομιλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης γνωστά ως βρετανικά αγγλικά. Διαφέρει από τα αγγλικά που ομιλούνται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή τη Νότια Αφρική. Χρησιμοποιούνται διαφορετικές λέξεις ή οι λέξεις γράφονται διαφορετικά. Για παράδειγμα, το "μπισκότο" ονομάζεται biscuit από τους Βρετανούς και cookie από τους Αμερικανούς.

Διάλεκτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αλλά και τα προφορικά αγγλικά διαφέρουν σημαντικά εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ακριβώς όπως στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν επίσης πολλές διάλεκτοι. Οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικά στη Σκωτία απ' ό,τι στη νότια Αγγλία.

Cockney

Μια ιδιαίτερη διάλεκτος είναι η Cockney, η οποία ομιλείται στο Λονδίνο. Η Cockney έχει μια αστεία ιδιαιτερότητα: η λέξη που θέλετε να πείτε αντικαθίσταται από μια που κάνει ομοιοκαταληξία με αυτήν, συχνά μάλιστα μόνο το πρώτο μέρος, το οποίο από μόνο του δεν κάνει ομοιοκαταληξία! Αυτό σημαίνει ότι αυτό που λέγεται δεν έχει πλέον νόημα για κάποιον που δεν μιλάει Cockney.

Για παράδειγμα: Αντί για "Έχω χρόνια να σε δω". (I haven't seen you for years) λέτε "I haven't seen you for donkeys" (κυριολεκτικά: Δεν σε έχω δει για γαϊδούρια). Το γαϊδούρια κάνουν ρίμα με τα χρόνια.

Γαελικά, ουαλικά, ιρλανδικά

Εκτός από τα αγγλικά, η αντίστοιχη εθνική γλώσσα ομιλείται και στα άλλα μέρη της χώρας. Για παράδειγμα, τα γαελικά ομιλούνται στη Σκωτία, τα ουαλικά στην Ουαλία και τα ιρλανδικά στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι οδικές πινακίδες βρίσκονται και στις δύο γλώσσες.

 

Αφήστε μια απάντηση