Μεγάλη Βρετανία Τυπικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

 

Βοήθεια για την κυκλοφορία στο Λονδίνο: Κοιτάξτε δεξιά!

Τυπικά βρετανικό

Οδήγηση στα αριστερά: Γιατί οι άνθρωποι οδηγούν στα αριστερά στην Αγγλία;

Όλα είναι λίγο διαφορετικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι εδώ. Τα αυτοκίνητα οδηγούν αριστερά και το τιμόνι στα αυτοκίνητα βρίσκεται επομένως φυσικά στην άλλη πλευρά. Έτσι, αν θέλετε να διασχίσετε το δρόμο, πρέπει πρώτα να κοιτάξετε προς τα δεξιά. Στο Λονδίνο, οι τουρίστες βοηθούνται να το κάνουν αυτό, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία.

Αλλά γιατί οι άνθρωποι οδηγούν αριστερά στην Αγγλία; Δεν ξέρουμε ακριβώς. Η οδήγηση στα αριστερά εισήχθη εδώ ήδη από το 1835. Η αριστερή κυκλοφορία εισήχθη τότε και στις βρετανικές αποικίες. Στην Ινδία και την Αυστραλία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να οδηγούν αριστερά μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η πλειονότητα των δρόμων του κόσμου διανύεται από τα δεξιά.

Όλα βασιλικά

Η πληρωμή γίνεται σε βρετανικές λίρες - το ευρώ δεν χρησιμοποιείται πλέον εδώ. Το σύμβολο γι' αυτό έχει την εξής μορφή: £. Θα βρείτε την εικόνα του Βρετανού μονάρχη σε όλα τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα, ακόμη και τα γραμματόσημα. Μέχρι το 2022, αυτή ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Τα πλοία, ακόμη και οι φυλακές, έχουν επίσης ένα royal στο όνομά τους, το οποίο σημαίνει "βασιλικό".

Οι βρετανικές μετρήσεις είναι, για παράδειγμα, οι γιάρδες και τα πόδια.

Αγγλικές διαστάσεις

Ακόμη και οι μετρήσεις είναι διαφορετικές στη Μεγάλη Βρετανία: Αντί για χιλιόμετρα, οι αποστάσεις δίνονται σε μίλια: Ένα μίλι αντιστοιχεί σε 1,61 χιλιόμετρα.

Το ύψος εκφράζεται σε πόδια. Ένα πόδι είναι ακριβώς 0,3048 μέτρα. Αυτό με τη σειρά του αντιστοιχεί στο ένα τρίτο μιας γιάρδας, που έχει μήκος 0,91 μέτρα. Η αμέσως μικρότερη μονάδα του ποδιού, ωστόσο, είναι η ίντσα. 12 ίντσες κάνουν ένα πόδι.

Αρκετά μπερδεμένο για εμάς! Για παράδειγμα, αν έχετε ύψος 1,45 μέτρα, στην Αγγλία θα δίνατε το ύψος σας ως 4 πόδια και 9 ίντσες. Και το βάρος δίνεται επίσης με διαφορετικό τρόπο, και συγκεκριμένα σε λίθους (1 λίθος/stone = 6,35 κιλά) και λίβρες (1 λίβρα/ pounds = 0,45 κιλά)!

Στη Μεγάλη Βρετανία διεξάγονται επίσης αγώνες δρόμου με πρόβατα.

Τι άλλο είναι τυπικά βρετανικό;

Στην Αγγλία, τα παράθυρα συνήθως σπρώχνονται προς τα πάνω για να ανοίξουν. Οι νιπτήρες έχουν δύο βρύσες αντί για μία που έχουμε τώρα συνήθως, στις οποίες μπορεί να αναμιχθεί ζεστό και κρύο νερό.

Ένας Σκωτσέζος με κιλτ παίζει γκάιντα.

Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για την ευγένεια και την αίσθηση του χιούμορ τους. Τους αρέσουν επίσης τα ελαφρώς τρελά δρώμενα, όπως οι αγώνες τηγανίτας, το κυλίνδρισμα τυριών ή οι περίεργοι Ολυμπιακοί Αγώνες με αγώνες πάλης με μουστάκια και ομπρέλες.

Τυπική Σκωτία

Οι Σκωτσέζοι αγαπούν τις παλιές τους παραδόσεις και είναι επίσης αρκετά ιδιαίτερες. Για παράδειγμα, οι άνδρες εδώ φορούν και φούστες. Ονομάζονται κιλτ. Ένα κιλτ έχει πάντα ένα καρό μοτίβο. Συνήθως δεν φοριέται στην καθημερινή ζωή, αλλά σε γιορτές και φεστιβάλ.

Ένα τυπικό σκωτσέζικο όργανο είναι η γκάιντα, ένα τυπικό πιάτο είναι το haggis, ένα στομάχι προβάτου γεμισμένο με κρέας... Μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερα σκωτσέζικα φαγητά εδώ! Οι αγώνες Highland Games λαμβάνουν χώρα σε πολλά μέρη, ένας αθλητικός διαγωνισμός με ρίψη κορμών, ρίψη βαρών και άλλα αγωνίσματα.

 

Αφήστε μια απάντηση