Ηνωμένο Βασίλειο παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

Μαθητές στο σχολείο

Σχολείο και σχολικό σύστημα στην Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Τα τέσσερα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας - Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία - έχουν το καθένα τα δικά του σχολικά συστήματα, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους.

Σχολική εγγραφή και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο σε ηλικία τεσσάρων έως πέντε ετών. Πριν από αυτό, πολλά παιδιά φοιτούν σε νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μπορούν επίσης να διδάσκονται στο σπίτι από τους γονείς τους. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν πρώτα στο δημοτικό σχολείο. Αυτό είναι παρόμοιο με το δικό μας δημοτικό σχολείο. Φτάνει μέχρι την 6η τάξη. Στην ηλικία των έντεκα ετών, προχωρούν στον επόμενο τύπο σχολείου.

Το βρετανικό σχολικό σύστημα

Αυτό το αγγλικό δημοτικό σχολείο βρίσκεται στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Για τους περισσότερους μαθητές (88%), πρόκειται για ένα γενικό σχολείο. Αυτό δέχεται παιδιά όλων των ικανοτήτων και παρέχουι ένα ευρύ φάσμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για παιδιά από τα 11 έως τα 16 ή 18 έτη. Υπάρχουν όμως και άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Grammar Schools. Αυτά είναι επιλεκτικά, προσφέρουν ακαδημαϊκά προσανατολισμένη γενική εκπαίδευση. Η είσοδος βασίζεται σε τεστ ικανοτήτων, συνήθως στα 11 έτη.  Εδώ διδάσκονται συχνά οι κλασικές γλώσσες Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά. Οι μαθητές που αποφοιτούν από εδώ μπορούν να πάνε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

οι μαθητές φορούν στολή

Οι βαθμοί ονομάζονται grades στα αγγλικά. Ο καλύτερος βαθμός είναι το Α, και στη συνέχεια συνεχίζεται με τα Β, Γ, Δ και Ε. Ο χειρότερος βαθμός είναι το U (για το unclassified,μη προβιβαστέος ). Οι λιγότερο ικανοί μαθητές λαμβάνουν ειδικά προγράμματα διδασκαλίας.

Σχολικό έτος στην Αγγλία

Το σχολικό έτος χωρίζεται σε τρεις περιόδους (ενώ εμείς έχουμε πάντα δύο εξάμηνα στην Β'θμια και 3 τρίμηνα στο Δημοτικό). Αυτές ονομάζονται τρίμηνα (trimesters) ή τετράμηνα (terms). Διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο (Autumn Term το φθινόπωρο), από τον Ιανουάριο έως το Πάσχα (Spring Term την άνοιξη) και από το Πάσχα έως τον Ιούλιο (Summer Term το καλοκαίρι). Ενδιάμεσα μεσολαβούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Κάθε τρίμηνο έχει επίσης μια περίοδο διακοπών μιας εβδομάδας στη μέση, τις διακοπές του εξαμήνου. Παρεμπιπτόντως, κάθε σχολείο καθορίζει το ίδιο τις ακριβείς περιόδους διακοπών. Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν έξι εβδομάδες, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία τα παιδιά μπορούν να προσβλέπουν ακόμη και σε εννέα εβδομάδες.

Σχολική στολή στην Αγγλία

Όποιος πηγαίνει σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο φοράει σχολική στολή. Κάθε σχολείο έχει τη δική του στολή με ένα ή δύο χρώματα. Τα αγόρια φορούν πουκάμισο με γραβάτα και σακάκι ή μπλουζάκι ή πουκάμισο πόλο με πουλόβερ. Συνήθως φορούν σκουρόχρωμα παντελόνια. Τα κορίτσια φορούν το ίδιο, αλλά συχνά με φούστα.

Βρετανικό σχολείο

Παρεμπιπτόντως, τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν αργότερα από ό,τι εδώ, γύρω στις 9 το πρωί. Τελειώνει το απόγευμα, στις 15:00 για τους μαθητές του δημοτικού και συνήθως στις 15:30 για τους μεγαλύτερους μαθητές.

Αφήστε μια απάντηση