Ηνωμένο Βασίλειο Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

Έτσι μοιάζει ένα τυπικό αγγλικό πρωινό στη Μεγάλη Βρετανία.

Αγγλικό φαγητό

Το βρετανικό φαγητό δεν έχει τόσο καλή φήμη, σε αντίθεση με τη γαλλική κουζίνα, για παράδειγμα. Αυτό είναι κρίμα, γιατί υπάρχουν μερικά εξαιρετικά νόστιμα πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο! Και είναι πάντα και ενδιαφέροντα!

Από το πρωινό μέχρι το δείπνο

Όλα ξεκινούν το πρωί με το πρωινό. Το τυπικό αγγλικό πρωινό είναι παραδοσιακά πολύ πλούσιο. Συνήθως περιλαμβάνει ομελέτα, τηγανητό μπέικον, λουκάνικα, ψητά φασόλια (λευκά φασόλια σε σάλτσα ντομάτας) και ίσως μια ψητή ντομάτα. Μπορεί να προηγηθούν κορνφλέικς και τοστ, κατά προτίμηση με μαρμελάδα. Η μαρμελάδα όμως σε αυτούς ονομάζεται μαρμελάδα μόνο αν παρασκευάζεται από εσπεριδοειδή, για παράδειγμα πορτοκάλια.

Στην Κορνουάλη τους αρέσουν τα scones.

Μετά από ένα τόσο πλούσιο πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα είναι λίγο πιο ελαφρύ. Συχνά αποτελείται μόνο από ένα σνακ, όπως σούπα  ή ένα σάντουιτς. Το απογευματινό τσάι είναι τυπικά βρετανικό. Το τσάι πίνεται με γάλα και ζάχαρη και συνοδεύεται από μικρά κέικ, σάντουιτς ή τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα scones στην Κορνουάλη.

Το δείπνο σερβίρεται στη συνέχεια το βράδυ.

Εθνικό πιάτο στην Αγγλία

Τα ψάρια με τσιπς είναι ένα ιδιαίτερα τυπικό αγγλικό πιάτο. Το ψάρι είναι φυσικά ψάρι, αλλά τα τσιπς δεν είναι τα πατατάκια μας, αλλά τηγανητές πατάτες. Μερικές φορές σερβίρονται με πουρέ αρακά. Ανάλογα με το αν το αγοράζετε από ένα takeaway, αν το τρώτε σε μια παμπ (μια αγγλική παμπ) ή σε ένα εστιατόριο (το σερβίρουν και εκεί), το τρώτε από μια χάρτινη σακούλα, από ένα χάρτινο πιάτο, από ένα μπολ από πολυστυρένιο ή από ένα πραγματικό πιάτο.

Ωστόσο, οι ψαροκροκέτες έχουν πλέον αντικατασταθεί ως εθνικό πιάτο από το chicken tikka masala. Πρόκειται για ένα ινδικό πιάτο που παρασκευάζεται από κοτόπουλο σε σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα κάρυ. Τα κομμάτια του κρέατος σερβίρονται μέσα σε μια σάλτσα.

Κυριακάτικο ψητό

Κλασικά αγγλικά πιάτα: Κυριακάτικο ψητό και πίτες

Εκτός από τα ψάρια και τις τηγανητές πατάτες , υπάρχουν και άλλα τυπικά κλασικά πιάτα της βρετανικής κουζίνας. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κυριακάτικο ψητό. Ωστόσο, σε ορισμένα εστιατόρια υπάρχει στο μενού και τις καθημερινές. Το ίδιο το ψητό μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε είδος κρέατος, όπως μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή αρνί.

 

Πρόκειται για bangers and mash: λουκάνικα με πουρέ πατάτας.

Στη συνέχεια σερβίρεται με πατάτες και ένα λαχανικό, συνήθως μπιζέλια, αλλά μερικές φορές και καρότα ή μπρόκολο. Η πουτίγκα Γιορκσάιρ είναι επίσης απαραίτητη. Αντίθετα με ό,τι μπορεί να νομίζετε, δεν πρόκειται για πουτίγκα όπως την ξέρουμε. Ψήνεται σε ένα πιάτο πίτας στο φούρνο, συνήθως μαζί με το ψητό. Η ζύμη είναι παρόμοια με τη ζύμη της τηγανίτας.

Τυπικά βρετανικά πιάτα είναι επίσης όλα τα είδη πίτας. Είτε ψήνετε κάτι με σφολιάτα , είτε η γέμιση βρίσκεται σε μια κλειστή ζύμη. Διατίθενται γλυκές και αλμυρές, για παράδειγμα με κρέας και πατάτες. Σε μια shepherd's pie, ο κιμάς ψήνεται με πουρέ πατάτας.

Ο πουρές πατάτας (mash) είναι δημοφιλής και αλλού, για παράδειγμα στο κλασικό Bangers and Mash: λουκάνικα με πουρέ πατάτας. "Bon appétit" στα αγγλικά σημαίνει: Καλή όρεξη για φαγητό!

Το Crumble με παγωτό βανίλια είναι ένα αγαπημένο αγγλικό επιδόρπιο.

Επιδόρπιο

Για επιδόρπιο, μας αρέσει κάτι γλυκό. Αυτό θα μπορούσε να είναι σοκολάτα ή cheesecake ή crumble. Ένα crumble είναι συνήθως ένα επιδόρπιο με εύθρυπτο κάλυμμα που αποτελείται από αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και μερικές φορές βρώμη, ψημένο πάνω από μια γέμιση φρούτων. Το μήλο και το ραβέντι είναι δύο δημοφιλείς ποικιλίες. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλμυρές γεμίσεις όπως κρέας, τυρί ή λαχανικά.

Οι Άγγλοι δεν αγαπούν μόνο τις σάλτσες με το ζεστό φαγητό τους (για παράδειγμα σάλτσα μέντας), αλλά και με το επιδόρπιο. Συχνά πρόκειται για σάλτσα σοκολάτας ή κρέμα.

 

 

Leckeres aus Schottland
Εδώ σερβίρουν παγωτό και κέικ

Φαγητό και ποτό στη Σκωτία - τι τρώνε οι Σκωτσέζοι;

Το σκωτσέζικο φαγητό είναι αρκετά διαφορετικό από την αγγλική κουζίνα! Αυτό που έχουν κοινό είναι το βρετανικό πρωινό και η ώρα του απογευματινού τσαγιού. Τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι χαρακτηριστικά της σκωτσέζικης διατροφικής κουλτούρας. Όσον αφορά το κρέας, προτιμάται το μοσχάρι, το πρόβατο και το κυνήγι.

 

 

Τα Scones είναι ένα τυπικό σκωτσέζικο πιάτο. Διατίθενται στη Σκωτία με σουλτανίνα και χωρίς.

10 x τυπικό σκωτσέζικο γεύμα

  1. Haggis - Η σκωτσέζικη σπεσιαλιτέ! Εντόσθια μαγειρεμένα στο στομάχι προβάτου.
  2. Ψάρια με πατάτες: Όχι μόνο βρετανικά, αλλά και σκωτσέζικα! Ψάρια τηγανισμένα σε κουρκούτι με πατάτες τηγανιτές. Το κλασικό συνοδευτικό είναι πουρές μπιζελιού ή απλά πράσινα μπιζέλια.
  3. Millionaire shortbread: Το shortbread - ένα γλυκό ζυμάρι - ολοκληρώνεται με καραμέλα και σοκολάτα, mmmh.
  4. Σκωτσέζικο δισκίο: Ζάχαρη, γάλα και βούτυρο είναι τα συστατικά για αυτό το επιδόρπιο. Η ταμπλέτα μοιάζει με το fudge, αλλά περιέχει επίσης κρέμα και είναι πιο μαλακή. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε fudge οπουδήποτε στη Σκωτία.
  5. Scones: Αυτά διατίθενται και στην υπόλοιπη Βρετανία. Οι Σκωτσέζοι τρώνε επίσης τα scones τους με κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα.
  6. Σκωτσέζικο πρωινό: Αυτό είναι επίσης παρόμοιο με το πρωινό στην Αγγλία. Υπάρχουν ομελέτα ή τηγανητά αυγά, τηγανητό μπέικον, λουκάνικα, ψητή ντομάτα, ψητά φασόλια, τηγανητά μανιτάρια και μαύρη πουτίγκα. Περιλαμβάνεται επίσης τοστ.

    Μπορείτε να αγοράσετε νόστιμα κέικ στα σκωτσέζικα αρτοποιεία...
  7. Porridge: Αν δεν θέλετε ένα τόσο πλούσιο πρωινό, προτιμήστε το porridge.
  8. Μπιφτέκι: Τα μπιφτέκια είναι διαθέσιμα σε κάθε παμπ. Συνοδεύονται από παχιές πατάτες τηγανιτές.
  9. Κούλεν Σκίνκ: Αυτή η σούπα είναι και πάλι τυπικά σκωτσέζικη. Περιλαμβάνει ψάρι, πατάτες και κρεμμύδια.
  10. Mince and tatties: Αυτό το πιάτο είναι στην πραγματικότητα το πιο δημοφιλές σκωτσέζικο πιάτο. Ο κιμάς είναι μοσχαρίσιος κιμάς, ο οποίος εδώ παρασκευάζεται με καρότα και κρεμμύδια. Σερβίρεται με πουρέ πατάτας.

 

Αφήστε μια απάντηση