Λιθουανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Βίλνιους: Η Λιθουανία… σε 10 βήματαΚάτοικοι της Λιθουανίας

2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λιθουανία. Πολλοί κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει μετά την ανεξαρτησία το 1991. Η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Λιθουανών ζει στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Επιπλέον, επειδή γεννιούνται λίγα μωρά, ο αριθμός των κατοίκων μειώνεται εδώ και χρόνια. Κάθε γυναίκα αποκτά κατά μέσο όρο 1,6 παιδιά.

Το 68% του πληθυσμού ζει σε πόλη. Με έναν αριθμό 570.000, το ένα έκτο του συνόλου των κατοίκων ζει στο Βίλνιους. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κάουνας με μόλις 315.000 κατοίκους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λιθουανίας είναι χριστιανοί. Οι καθολικοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία με 74,2% του πληθυσμού. Το 3,7 τοις εκατό ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1 τοις εκατό είναι προτεστάντες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Λιθουανοί, συγκεκριμένα το 84 τοις εκατό. Επιπλέον, στη χώρα ζουν 5 τοις εκατό Ρώσοι και 6,5 τοις εκατό Πολωνοί. Μια μικρότερη μειοψηφία της τάξης του 1 τοις εκατό είναι Λευκορώσοι.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Λιθουανία;

Οι περισσότεροι Λιθουανοί μιλούν λιθουανικά. Μιλούν επίσης πολωνικά και ρωσικά - από τους Πολωνούς και τους Ρώσους που ζουν στη Λιθουανία. Τα πολωνικά ομιλούνται ιδίως γύρω από το Βίλνιους στα νοτιοανατολικά. Επειδή στη Λιθουανία μιλούσαν επίσης ρωσικά για δεκαετίες, όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη πολωνική γλώσσα που αναμειγνύεται με ρωσικές εκφράσεις. Αυτή είναι γνωστή ως λιθουανική πολωνική.

Τα ρωσικά δεν ήταν ποτέ η πρώτη επίσημη γλώσσα στη Λιθουανία. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ανθρώπους ως lingua franca. Τα έντυπα και οι οδικές πινακίδες ήταν δίγλωσσες εκείνη την εποχή.
Λιθουανικά

Τα λιθουανικά είναι μια γλώσσα της Βαλτικής. Η λιθουανική γλώσσα έχει διατηρήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της αρχικής ινδοευρωπαϊκής γλώσσας. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση της καθαρότητας της γλώσσας. Οι ξένες λέξεις αποφεύγονται και δημιουργούνται νέοι όροι για αυτές. Τα ονόματα είναι επίσης χρωματισμένα στα λιθουανικά. Ο Χάρι Πότερ, για παράδειγμα, ονομάζεται Haris Poteris στη Λιθουανία.

Τα αρσενικά ουσιαστικά έχουν τις καταλήξεις -as, -is ή -us, τα θηλυκά ουσιαστικά τις καταλήξεις -a ή -ė.  Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε ότι τα ουσιαστικά γράφονται με μικρά γράμματα στα λιθουανικά, μόνο τα κύρια ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο, όπως και στα ελληνικά

Το λιθουανικό αλφάβητο

Τα λιθουανικά γράφονται με λατινικά γράμματα (τα ίδια γράμματα που χρησιμοποιούμε για να γράψουμε γερμανικά, όπως σε αυτό το κείμενο). Ωστόσο, η λιθουανική γλώσσα έχει επίσης ορισμένους χαρακτήρες, όπως σημάδια και τελείες. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ą, č, ę, ė, š ή ū.
Μετρήστε μέχρι το 10 - στα λιθουανικά!

1 vienas
2 dù
3 trys
4 keturì
5 penkì
6 šešì
7 septynì
8 aštuonì
9 devyní
10 dešimt

 

Leave a Reply