Λιθουανία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Αυτά τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο στη Λιθουανία.

Πώς είναι το σχολείο στη Λιθουανία;

Στη Λιθουανία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο για τέσσερα χρόνια, και στη συνέχεια τη βασική/κατώτερη δευτεροβάθμια . Εδώ παραμένουν μέχρι τη 10η τάξη. Ακολουθεί η η ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που δεν είναι υποχρεωτική και διαρκεί 2 χρόνια. Αυτό το επίπεδο προετοιμάζει τους μαθητές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο τέλος της ανώτερης δευτεροβάθμιας δίνουν εξετάσεις που αν τις πετύχουν παίρνουν το Matura που τους οδηγεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το σχολικό έτος αρχίζει πάντα την πρώτη Σεπτεμβρίου. Οι βαθμοί δίνονται από το 1 έως το 10. Το 10 είναι ο καλύτερος βαθμός και ονομάζεται επίσης Puikiai: άριστος. Με ένα 1, 2 ή 3 έχετε δυστυχώς αποτύχει... Κάθε δάσκαλος έχει το δική του αίθουσα και οι μαθητές αλλάζουν πάντα για το επόμενο μάθημα. Έτσι υπάρχει πολύς συνωστισμός στους διαδρόμους!

Πώς είναι τα παιδιά στη Λιθουανία;

"Aaa pupa, kas ta pupa supa? Supta tetis ir mama, ir katyte murzina" - αυτό ακούνε ξανά και ξανά οι μικροί Λιθουανοί, γιατί έτσι ξεκινάει ένα λιθουανικό νανούρισμα! Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν φυσικά τα λιθουανικά ως μητρική τους γλώσσα. Ωστόσο, ορισμένοι Πολωνοί ζουν επίσης στη Λιθουανία, οπότε ορισμένοι κάτοικοι μιλούν και πολωνικά.

Τα παιδιά στη Λιθουανία αγαπούν το μπάσκετ. Υπάρχουν παντού στεφάνια κρεμασμένα σε σπίτια και αχυρώνες. Όταν παίζει η εθνική ομάδα, όλοι παρακολουθούν και συζητούν το παιχνίδι την επόμενη μέρα.

Το καλοκαίρι, οι Λιθουανοί που ζουν στην πόλη ταξιδεύουν στην ύπαιθρο. Πολλοί έχουν ένα εξοχικό σπίτι. Τα λιθουανικά παιδιά είναι επίσης χαρούμενα γι' αυτό. Και τους αρέσει να τραγουδούν! Υπάρχουν ακόμη και μεγάλα φεστιβάλ τραγουδιού και τα παιδιά γνωρίζουν επίσης πολλά λαϊκά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση