Λιθουανία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Τα Zrazy τρώγονται στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Πρόκειται για ένα είδος ρολάδας από μοσχάρι.

Τι τρώνε οι άνθρωποι στη Λιθουανία;

Τυπικά προϊόντα της λιθουανικής κουζίνας είναι το κριθάρι, οι πατάτες, η σίκαλη, τα παντζάρια, τα μούρα και τα μανιτάρια. Όλα αυτά αναπτύσσονται καλά στο λιθουανικό κλίμα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν επίσης συχνά μέρος της λιθουανικής διατροφής.

Οι Λιθουανοί λατρεύουν ιδιαίτερα τα cepelinai!

Λόγω της κοινής ιστορίας με την Πολωνία, υπάρχουν πολλά πιάτα που μοιάζουν με πολωνικά πιάτα, όπως ζυμαρικά ή τηγανίτες. Οι γερμανικές παραδόσεις έχουν επίσης αφήσει το στίγμα τους, για παράδειγμα σε πιάτα με χοιρινό και πατάτες.

Τι είναι τα cepelinai;

Το cepelinai είναι το εθνικό πιάτο της Λιθουανίας. Πρόκειται για ζυμαρικά πατάτας γεμισμένα με κιμά ή τυρόπηγμα. Τα ζυμαρικά φτιάχνονται από μείγμα ωμών και μαγειρεμένων πατατών. Τα ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά έχουν σχήμα επιμήκη. Όταν γεμίζονται με κουάρκ (γαλακτομικό προϊόν) διαμορφώνονται σε στρογγυλό σχήμα.

Αυτό είναι το kepta duona.

Τα ζελενάκια σερβίρονται στη συνέχεια με μια σάλτσα από τηγανητό μπέικον, κρεμμύδια και ξινή κρέμα. Θα βρείτε τη συνταγή στη συμβουλή μαγειρικής μας! Πολλά άλλα πιάτα πατάτας είναι δημοφιλή στη Λιθουανία, όπως το kugelis, μια κατσαρόλα πατάτας.

Ψωμί από αλεύρι σίκαλης

Το ψωμί ψήνεται κυρίως από αλεύρι σίκαλης και γι' αυτό έχει σκούρο χρώμα. Ψήνεται με προζύμι και μερικές φορές προστίθεται λίγο αλεύρι σίτου.

Μια σπεσιαλιτέ που παρασκευάζεται από ψωμί σίκαλης είναι η kepta duona. Μακριά κομμάτια ψωμιού σικάλεως τρίβονται με σκόρδο και τηγανίζονται σε λάδι.

Šakotis

Τι είναι τα Šakotis;

Το Šakotis είναι μια πολωνική, λιθουανική και λευκορωσική παραδοσιακή τούρτα σούβλας. Είναι ένα κέικ από βούτυρο, ασπράδια και κρόκους αυγών, αλεύρι, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, μαγειρεμένο σε περιστρεφόμενη σούβλα σε φούρνο ή σε ανοιχτή φωτιά

Αφήστε μια απάντηση