Μολδαβία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο

Η Μολδαβία εξάγει ηλιόσπορους. Η γεωργία εξακολουθεί να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της οικονομίας.

Γεωργία στη Μολδαβία

Το ήπιο κλίμα καθιστά τη Μολδαβία μια χώρα όπου τα φρούτα και τα αμπέλια αναπτύσσονται καλά. Σε αυτό βοηθάει και το πολύ γόνιμο μαύρο έδαφος. Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 17% της οικονομίας και το 32% του πληθυσμού εργάζεται σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, η σημασία της γεωργίας έχει μειωθεί στο μισό από την ανεξαρτησία της χώρας. Σημαντικά προϊόντα για εξαγωγή εξακολουθούν να είναι οι ηλιόσποροι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα βερίκοκα και ο αραβόσιτος. Καλλιεργούνται επίσης σιτάρι, κριθάρι και ζαχαρότευτλα. Το αμπέλι καλλιεργείται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Βιομηχανία στη Μολδαβία

Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 20 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής. Όπως και στη γεωργία, το μερίδιο έχει μειωθεί απότομα μετά την ανεξαρτησία, ενώ το μερίδιο των υπηρεσιών έχει αυξηθεί. Η κατασκευή ενδυμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις πωλήσεις σε άλλες χώρες (εξαγωγές), ενώ παράγονται επίσης καλώδια και σύρματα καθώς και σιδηρικά. Τα ζαχαρότευτλα μεταποιούνται, όπως και η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού.

Αν και φτωχά, τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν

Μολδαβία - μια φτωχή χώρα

Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Η ασταθής πολιτική κατάσταση με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η διαφθορά, η οικονομική πίεση από τη Ρωσία και οι λίγοι φυσικοί πόροι είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή χώρα.

Για πολλούς κατοίκους, τα εμβάσματα από συγγενείς που ζουν στο εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Περίπου ένα εκατομμύριο Μολδαβοί εργάζονται εκτός της χώρας τους. Το ένα πέμπτο των κατοίκων της Μολδαβίας θεωρείται φτωχό.

Leave a Reply