Μολδαβία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο

Schule MoldawienΠώς είναι το σχολείο στη Μολδαβία;

Στη Μολδαβία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 6 ετών. Έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα. Στην περιοχή Γκαγκαουζία, για παράδειγμα, τα μαθήματα γίνονται στη Γκαγκαουζιανή διάλεκτο (Πρόκειται για μια παραλλαγή της ρωσικής γλώσσας που έχει επηρεαστεί από τοπικούς παράγοντες, όπως οι ουκρανικές επιρροές και οι παραδόσεις της περιοχής.). Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο, η ρουμανική είναι η γλώσσα διδασκαλίας. Η πρώτη ξένη γλώσσα για τα περισσότερα παιδιά είναι τα γαλλικά. Τα μαθήματα ξεκινούν στην ηλικία των 8 ετών.

Οι βαθμοί δίνονται από το 1 έως το 10. Το 10 είναι ο καλύτερος βαθμός που μπορεί να επιτευχθεί. Για να περάσετε ένα τεστ, πρέπει να επιτύχετε τουλάχιστον 5.

Το δημοτικό σχολείο περιλαμβάνει τέσσερις τάξεις. Οι μαθητές φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι την 9η τάξη. Στη συνέχεια λήγει η υποχρεωτική φοίτηση. Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν έχουν άλλα τρία χρόνια μπροστά τους. Με το Diploma de Bacalaureat, μπορείτε στη συνέχεια να πάτε στο πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς, δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά στη Μολδαβία στο σχολείο. 9 στα 100 παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Πρόκειται κυρίως για παιδιά από πολύ φτωχές οικογένειες. Βοηθούν τους γονείς τους ή στέλνονται να εργαστούν.

Πώς τα πάνε τα παιδιά στη Μολδαβία;

Η παιδική εργασία δεν είναι ασυνήθιστη

Η φτώχεια αποτελεί μείζον πρόβλημα στη Μολδαβία. Πολλά παιδιά στέλνονται στην εργασία από τους γονείς τους. Αυτό αφορά 16 στα 100 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 14 ετών. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και επομένως δεν έχουν καμία πιθανότητα εκπαίδευσης και ίσως μιας καλύτερης ζωής. Ορισμένα παιδιά ζουν στους δρόμους και ζητιανεύουν. Υπάρχουν επίσης παιδιά που δίνονται σε ορφανοτροφείο από τους γονείς τους επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν.

Άλλοι αφήνουν τα παιδιά τους για να πάνε στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Η Ιταλία ειδικότερα είναι ο προορισμός για πολλούς από αυτούς τους ενήλικες. Εκεί εργάζονται ως καθαριστές, φροντιστές ηλικιωμένων, εργάτες σε οικοδομές ή εργάτες συγκομιδής. Τα παιδιά απλά συνεχίζουν να ζουν μόνα τους. Ως επί το πλείστον, φροντίζουν τον εαυτό τους, πηγαίνουν για ψάρεμα, ψήνουν ψωμί ή φτιάχνουν τυρί. Συνολικά 120.000 εγκαταλελειμμένα παιδιά λέγεται ότι ζουν στη Μολδαβία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, γείτονες ή συγγενείς τουλάχιστον τα φροντίζουν από καιρό σε καιρό, αλλά ορισμένα αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Μετά από αρκετά χρόνια, η μητέρα ή ο πατέρας λαμβάνουν μερικές φορές άδεια παραμονής και μπορούν στη συνέχεια να φέρουν τα παιδιά στην Ιταλία. Μέχρι τότε, οι γονείς και τα παιδιά διατηρούν επαφή μέσω τηλεφώνου ή μερικές φορές μέσω του διαδικτύου. Και οι γονείς στέλνουν δέματα στην πατρίδα τους.

Leave a Reply