Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Καθημερινότητα Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Ποιοι ζουν στη Σερβία;
83 στους 100 κατοίκους της Σερβίας αυτοπροσδιορίζονται ως Σέρβοι. Εκτός από τη μεγάλη ομάδα των Σέρβων, υπάρχουν επίσης μειονότητες όπως οι Ούγγροι με περίπου τέσσερις στους 100, οι Βόσνιοι με περίπου δύο στους 100 και ακόμη μικρότερες ομάδες όπως οι Ρομά, οι Κροάτες και οι Αλβανοί.
Ένας αρκετά ηλικιωμένος πληθυσμός
Ο πληθυσμός της Σερβίας είναι ένας από τους γηραιότερους στον κόσμο. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είναι 42,3 ετών. Έτσι, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και πολύ λίγοι νέοι στη χώρα.
Στη δεκαετία του 1990, στη χώρα έγιναν εθνοτικοί πόλεμοι, δηλαδή συγκρούσεις στις οποίες οι άνθρωποι πολεμούσαν ο ένας τον άλλον λόγω της καταγωγής τους. Παρά τους πολέμους αυτούς και τις απώλειές τους, η Σερβία εξακολουθεί να είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί διαφορετικοί λαοί ζουν στη χώρα.
Σερβική κοινωνία
Η Σερβία ήταν για ένα διάστημα μέρος της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Εκείνη την εποχή, υπήρχε μια πολύ ευρεία μεσαία τάξη, δηλαδή πολλοί άνθρωποι που δεν ήταν ούτε πολύ πλούσιοι ούτε πολύ φτωχοί. Το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα βελτιώθηκε επίσης εκείνη την εποχή. Ωστόσο, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας λίγα χρόνια αργότερα, κυβέρνησε ένας δικτάτορας υπό τον οποίο οι δομές αυτές επιδεινώθηκαν (βλ. επίσης ιστορία και πολιτική).
Από τότε, δυστυχώς, υπήρχαν όλο και περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι και ένα μικρό ποσοστό πολύ πλούσιων ανθρώπων. Εκείνη την εποχή, πολλοί νέοι έφυγαν στο εξωτερικό. Αυτό εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στη Σερβία και σήμερα, όπου ζουν πλέον πολλοί ηλικιωμένοι. Ακόμη και αν η κατάσταση βελτιώνεται σιγά-σιγά και πάλι, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγοι καλά εκπαιδευμένοι νέοι στη χώρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες όπου οι προοπτικές απασχόλησης είναι καλύτερες.
Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στη Σερβία;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη Σερβία ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, περίπου 84 στους 100. Υπάρχουν επίσης άλλες θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Καθολικοί, οι Προτεστάντες και οι Μουσουλμάνοι.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ένωσε τους ανθρώπους της χώρας, ιδίως κατά τη διάρκεια της αντίστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στην ενότητα Ιστορία και πολιτική.
Τι μιλούν οι άνθρωποι στη Σερβία;
Η επίσημη γλώσσα της Σερβίας είναι η σερβική, η οποία ομιλείται παντού στη χώρα. Στη βόρεια Σερβία υπάρχουν μικρότερα τμήματα της χώρας όπου ομιλούνται επίσης ουγγρικά, ρωσικά και κροατικά, ενώ στη νότια Σερβία υπάρχουν τμήματα όπου ομιλούνται αλβανικά. Ωστόσο, αυτές οι επαρχίες αποτελούν μάλλον την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Η σερβική γλώσσα γράφεται επίσημα με κυριλλική γραφή, αλλά στην καθημερινή ζωή μερικές φορές γράφεται με λατινική γραφή, η οποία είναι η γραφή που χρησιμοποιείτε στα Αγγλικά για παράδειγμα