Σερβία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Η επέκταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 550 έως το 1400.

Η Σερβία στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα

Τον 2ο αιώνα π.Χ, το σημερινό σερβικό έδαφος κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διχοτομήθηκε το 395 το μεγαλύτερο μέρος της Σερβίας παρέμεινε υπό την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο), ενώ δυτικά τμήματά της συμπεριλήφθηκαν στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκείνη την εποχή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σλαβικές φυλές. Οι Σέρβοι στο Βυζαντινό κόσμο ζούσαν στις λεγόμενες Σκλαβηνίες, εδάφη αρχικά εκτός Βυζαντινού έλεγχου και ανεξάρτητα.

Μεταξύ του 12ου και των αρχών του 13ου αιώνα, δύο Σέρβοι ηγεμόνες δημιούργησαν ηγεμονίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Βυζάντιο. Και οι δύο έγιναν αργότερα βασίλεια και επεκτάθηκαν, μεταξύ άλλων και στη σημερινή περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Εκείνη την εποχή ανέπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό, ταυτόχρονα με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι αιτίες της παρακμής της Oθωμανικής αυτοκρατορίαςΗ Σερβία ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Στα μέσα του 14ου αιώνα, η Μακεδονία και η Θεσσαλία προσαρτήθηκαν επίσης στα σερβικά βασίλεια. Προς το τέλος του 14ου αιώνα, η Σερβική Αυτοκρατορία ηττήθηκε στον πόλεμο κατά των Οθωμανών και διαλύθηκε. Το 1459, η Σερβία προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως επαρχία.

Γύρω στο 1690, τα στρατεύματα των Αψβούργων εισέβαλαν στην περιοχή και κατέλαβαν τμήματα του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας και της Σερβίας. Ορισμένοι άνθρωποι από αυτές τις κατεχόμενες περιοχές προσχώρησαν στους Αψβούργους. Ωστόσο, οι εξεγέρσεις τους κατεστάλησαν και οι Αψβούργοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Στη συνέχεια, όμως, οι Αψβούργοι επιτέθηκαν επανειλημμένα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι μάχες διήρκεσαν μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Μιχάηλο Ομπρένοβιτς

Από το Πριγκιπάτο στο Βασίλειο της Σερβίας

Το 1812 σημειώθηκαν επανειλημμένες εξεγέρσεις αγροτών στο σερβικό έδαφος και η έκκληση για ένα ξεχωριστό κράτος γινόταν όλο και πιο δυνατή. Η Ρωσία, η οποία πολεμούσε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποστήριξε αυτές τις προσπάθειες ανεξαρτησίας. Το Πριγκιπάτο της Σερβίας δημιουργήθηκε το 1817.

Τελικά, το 1867, η Σερβία απέκτησε αυτοδιοίκηση υπό τον πρίγκιπα Μιχάιλο Ομπρένοβιτς. Η χώρα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Ο Μίλαν Ομπρένοβιτς έκανε τη Σερβία βασίλειο λίγο αργότερα, το 1882, και αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς.

ΕικόναΟι βαλκανικοί πόλεμοι

Οι βαλκανικοί πόλεμοι έλαβαν χώρα το 1912 και το 1913. Το 1912, η Σερβία, μαζί με τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα και με την υποστήριξη της Ρωσίας, ίδρυσε τη Βαλκανική Ένωση. Στόχος της ήταν να νικήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να μοιράσει τα εδάφη που είχε κερδίσει μεταξύ τους.

Αφού κήρυξε πόλεμο στην ήδη αποδυναμωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, απωθήθηκε στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο και τελικά ηττήθηκε. Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε όταν ήρθε η ώρα να μοιραστούν τα εδάφη που είχαν κερδηθεί. Τώρα, όμως, τα βαλκανικά κράτη πολεμούσαν μεταξύ τους. Η Βουλγαρία έχασε κάποια εδάφη και η Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας.

Ακόμη και μετά από αυτόν τον επαναχωρισμό, κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος και οι εντάσεις συνέχισαν να παίζουν ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βαλκανικοί πόλεμοι ήταν η αιτία για μισό εκατομμύριο νεκρούς στρατιώτες, φυγή, εκτοπισμό και πολλές απώλειες αμάχων.

Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Αυστριακός διάδοχος Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν στο Σεράγεβο από Σέρβους μέλη τρομοκρατικής ομάδας. Στόχος τους ήταν να απελευθερώσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία είχε προσαρτηθεί από την Αυστροουγγαρία, και να την ενώσουν με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση εκείνη την εποχή, αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύντομα ακολούθησε η κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία. Ακολούθησαν αιματηρές μάχες μεταξύ των Σέρβων και των Αυστριακών με την υποστήριξη των Αλβανών.

Αλέξανδρος Α΄ της Γιουγκοσλαβίας

Το πρώτο γιουγκοσλαβικό κράτος

Μόνο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε η αναζήτηση πολιτικής λύσης και αποφασίστηκε η ένωση των νότιων σλαβικών κρατών. Από το 1918, αυτό ονομάστηκε "Ηνωμένο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων". Ωστόσο, τα ενωμένα κράτη ήταν πολιτικά και πολιτισμικά πολύ διαφορετικά και προέκυψαν συγκρούσεις.

Πολλοί παραπονέθηκαν επίσης για τους Σέρβους, οι οποίοι κατείχαν τη μεγαλύτερη εξουσία στο κοινό κράτος. Το 1929, ο Σέρβος βασιλιάς Ο Αλέξανδρος Α΄ από τον Οίκο των Καραγεώργεβιτς κατήργησε το σύνταγμα και ανακήρυξε μια βασιλική δικτατορία με το όνομα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

Η Γιουγκοσλαβία στον Δεύτερο Παγκόσμιο ΠόλεμοΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Βικιπαίδεια

Ένα σύμφωνο φιλίας μεταξύ του βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας και του Χίτλερ προκάλεσε πολυάριθμες διαμαρτυρίες στη χώρα. Πραγματοποιήθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα και ο βασιλιάς καθαιρέθηκε. Η νέα κυβέρνηση επιδίωξε την προσέγγιση με τη Ρωσία και την Αγγλία, τους αντιπάλους του Χίτλερ. Ως εκ τούτου, ο Χίτλερ διέταξε επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και βομβάρδισε τη χώρα. Επιπλέον, τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γιουγκοσλαβία και η στρατιωτικά υποδεέστερη χώρα αναγκάστηκε να παραδοθεί το 1941. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία κατέλαβαν τη Σερβία.

Από τότε, ο γιουγκοσλαβικός πληθυσμός καταπιεζόταν και κακομεταχειριζόταν από τα στρατεύματα του Χίτλερ και τους συμμάχους του. Τα γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στη Σερβία, εγκαθίδρυσαν φασιστικό καθεστώς και πραγματοποίησαν μαζικές δολοφονίες, ιδίως Εβραίων, Ρομά και Σέρβων. Υπό τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας αντιστάθηκε στους φασίστες και κατάφερε να απωθήσει με επιτυχία τους εθνικοσοσιαλιστές το 1944 χωρίς τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Τίτο

Η δεύτερη Γιουγκοσλαβία

Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ανακηρύχθηκε υπό τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας (ΚΚΓ) και μετέπειτα πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο. Εκτός από τη Σερβία, περιλάμβανε τις δημοκρατίες της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας. Το κράτος έγινε μονοκομματική δικτατορία κατά το πρότυπο των πολιτικών του Στάλιν. Οι δύο αυτόνομες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνα αποδόθηκαν στη Δημοκρατία της Σερβίας.

Προβλήματα με τη Σοβιετική Ένωση

Η Γιουγκοσλαβία είχε επιτέλους επιτύχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία της, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, δεν ήθελε να ενταχθεί στα σοβιετικά κράτη του ανατολικού μπλοκ, αλλά ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Ο Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Τίτο διαφωνούσαν γι' αυτό και απομακρύνονταν όλο και περισσότερο.

Ο Στάλιν απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία από τα σχέδιά του να εξαπλώσει τον κομμουνισμό σε όλο τον κόσμο και τερμάτισε όλες τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των κρατών του Ανατολικού Μπλοκ και της Γιουγκοσλαβίας. Ως αποτέλεσμα, η Γιουγκοσλαβία πλησίαζε όλο και περισσότερο προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης φιλελευθεροποίησης (δηλαδή της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας).

Προβλήματα στη δεύτερη Γιουγκοσλαβία

Παρά τις γενικές βελτιώσεις, υπήρχαν ακόμη προβλήματα στη Γιουγκοσλαβία. Η προοδευτική φιλελευθεροποίηση στις συνιστώσες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες απομακρύνονταν ολοένα και περισσότερο, καταπνίγηκε από τον Τίτο. Το Κοσσυφοπέδιο, ως τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας, εξέφρασε την επιθυμία του για ανεξαρτησία. Όταν ο πρόεδρος Τίτο πέθανε το 1980, η Γιουγκοσλαβία άρχισε τελικά να διαλύεται.

Μιλόσεβιτς

Η τελική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Το 1987, ο κομμουνιστής Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας. Ωστόσο, ο Μιλόσεβιτς δεν ήθελε να κυβερνήσει μόνο τη Σερβία, αλλά φιλοδοξούσε να αναλάβει την εξουσία σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία. Σύντομα απέκτησε τον έλεγχο του Μαυροβουνίου, της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου και άρχισε επίσης να διαπληκτίζεται με τις κυβερνήσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας. Ωστόσο, σύντομα δεν απέμεινε και πολύ από τη Γιουγκοσλαβία που φιλοδοξούσε, καθώς στις νέες εκλογές του 1990 διατήρησε την εξουσία μόνο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ στις άλλες συνιστώσες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας εξελέγησαν δημοκρατικά νέες κυβερνήσεις.

Σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι

Αιματηροί πόλεμοι ξέσπασαν μεταξύ των εθνοτικών ομάδων της Γιουγκοσλαβίας. Αυτοί οι λεγόμενοι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες συγκρούσεις. Η Σλοβενία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 κατά τη διάρκεια ενός δεκαήμερου πολέμου. Στις αρχές του 1992 έγινε ο κροατικός πόλεμος και τον Απρίλιο ο τριετής πόλεμος της Βοσνίας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πολέμων, η Σερβία πραγματοποίησε "εθνοκάθαρση", η οποία εκφυλίστηκε σε μαζικά εγκλήματα πολέμου. Άνθρωποι δολοφονήθηκαν λόγω της εθνικής τους καταγωγής. Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν από τα σερβικά στρατεύματα, ήταν ιδιαίτερα φρικτή.

Η "Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας" υπήρξε από το 1992 έως το 2003 και στη συνέχεια έγινε "Σερβία και Μαυροβούνιο" (2003-2006).

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (1992-2003)

Τον Μάιο του 1992, τα κράτη του Μαυροβουνίου και της Σερβίας ίδρυσαν από κοινού την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, οι εξτρεμιστές, εθνικιστές και αντικομμουνιστές Σέρβοι της χώρας ήταν πολύ αντίθετοι με τη συνέχιση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις στο σερβοκρατούμενο κράτος.

Ο κυβερνήτης Μιλόσεβιτς αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην οικονομική τιμωρία της Σερβίας από τον ΟΗΕ και άρχισε να καταρτίζει ειρηνευτικές συνθήκες, για παράδειγμα με τη Βοσνία. Επιβλήθηκε επίσης η προσέγγιση με την Κροατία. Παρόλο που τερματίστηκε η απομόνωση της Σερβίας που είχε προκληθεί από τον ΟΗΕ, αυξήθηκαν οι συγκρούσεις με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου

Στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, ιδίως οι μουσουλμάνοι καταπιέζονταν και κακομεταχειρίζονταν μαζικά, γεγονός που οδήγησε σε ένοπλη εξέγερση προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το λεγόμενο Απελευθερωτικό Μέτωπο Κοσσυφοπεδίου (UÇK) ανέλαβε δράση κατά των Σέρβων καταπιεστών, αλλά απωθήθηκε βάναυσα από τον σερβικό στρατό.

Το 1999, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικό πόλεμο κατά της Σερβίας, τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν ένα εκατομμύριο Αλβανοί αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τα σερβικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, ο ηγεμόνας Μιλόσεβιτς νικήθηκε σύντομα και η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου έγινε προτεκτοράτο του ΟΗΕ.

Ζόραν Τζίντζιτς

Το τέλος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς

Οι φωνές κατά του κυβερνήτη Μιλόσεβιτς γίνονταν όλο και πιο δυνατές στη Γιουγκοσλαβία. Τελικά ανατράπηκε στις 5 Οκτωβρίου 2000 και η συνιστώσα δημοκρατία της Σερβίας έλαβε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό της, τον Ζόραν Τζίντζιτς . Το Μαυροβούνιο, το άλλο συνιστών κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ζητούσε όλο και πιο δυνατά την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Η χώρα είχε ήδη σε μεγάλο βαθμό μείνει έξω από τα προηγούμενα εγκλήματα πολέμου της Σερβίας και είχε πάρει αποστάσεις από τη σερβική κυβέρνηση.

Το 2003, η Γιουγκοσλαβία μετονομάστηκε σε "Σερβία και Μαυροβούνιο" ως συμβιβασμός. Τα δύο συνιστώντα κράτη αυτοδιοικούνταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα στο εσωτερικό τους. Το 2006, το Μαυροβούνιο αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συνομοσπονδία με δημοψήφισμα και η Σερβία έγινε αυτομάτως ανεξάρτητη.

Πολιτική

Το σύνταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2006, προβλέπει πενταετή θητεία για τον αρχηγό του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πέντε χρόνια εκλέγεται νέος πρόεδρος. Υπάρχουν διάφορα πολιτικά κόμματα στη Σερβία. Το καθεστώς της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου βάσει του διεθνούς δικαίου εξακολουθεί να είναι πολύ αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Αρχηγός του σερβικού κράτους είναι ο πρόεδρος

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας. Εξελέγη αρχηγός του κράτους της χώρας τον Απρίλιο του 2017. Οι εκλογές στη Σερβία διεξήχθησαν και πάλι το 2020, αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2020, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο λόγω της κρίσης του κοροναϊού. Οι εκλογές αυτές μποϊκοταρίστηκαν εν μέρει από την αντιπολίτευση. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, αρχηγός του οποίου είναι επίσης ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Συνολικά 7 κόμματα συμμετέχουν στο σερβικό κοινοβούλιο και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραμένει πρόεδρος.

 

Leave a Reply