Σερβία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Φτώχεια στην Σερβία

Η οικονομική κατάσταση στη Σερβία

Κατά τη διάρκεια των πολιτικών κρίσεων, η οικονομική κατάσταση της Σερβίας επιδεινώθηκε επίσης μαζικά. Υπό την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς (βλ. επίσης Ιστορία και πολιτική), η χώρα ήταν αποκομμένη από τον έξω κόσμο και απομονωμένη.

Τώρα γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση με τη βοήθεια μιας πιο ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Προς το παρόν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Για κάθε 100 άτομα, περίπου 14 δεν έχουν εργασία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χρήματα για τον κοινωνικό τομέα και οι φτωχοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγουν από τη φτώχεια. Το σερβικό κράτος είναι υπερχρεωμένο.

Σμέουρα (Raspberries)

Αραβόσιτος και σιτάρι, δαμάσκηνα και σμέουρα

Αρκετοί άνθρωποι εργάζονται στον γεωργικό τομέα, δηλαδή περίπου 18 στους 100. Στα βόρεια καλλιεργούνται κυρίως αραβόσιτος και σιτάρι, αλλά και ζαχαρότευτλα, ηλίανθος και πατάτες. Τα φρούτα αναπτύσσονται πολύ καλά στο κέντρο της χώρας. Η Σερβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας δαμάσκηνων και σμέουρων στον κόσμο.

Η γεωργία περιλαμβάνει επίσης την κτηνοτροφία με χοίρους, βοοειδή και πρόβατα. Η αλιεία είναι επίσης σημαντική λόγω των πολλών ποταμών και λιμνών. Λόγω των μεγάλων δασικών εκτάσεων, υπάρχει επίσης τομέας επεξεργασίας ξύλου.

Η εξόρυξη μετάλλων στη Σερβία

Βιομηχανία και ορυκτοί πόροι

Στη Σερβία εξορύσσεται άνθρακας και χαλκός. Εξάγεται επίσης πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να καλύψει το 43% της ζήτησης της χώρας.

Υπάρχουν αρκετές βιομηχανικές μονάδες στη Σερβία. Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι απαρχαιωμένες και όχι πολύ παραγωγικές. Ο εκσυγχρονισμός είναι αργός. Παράγονται τρόφιμα και αυτοκίνητα, καθώς και γεωργικά μηχανήματα, χαρτί, μόλυβδος, ηλεκτρονικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Νόβι Σαντ

Τουρισμός

Πολλοί άνθρωποι στη Σερβία εστιάζουν στον τομέα του τουρισμού για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Έχουν ήδη γίνει πολλά στον τομέα αυτό για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές πολιτιστικές διαδρομές, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές και μουσικές εκδηλώσεις. Ορισμένοι τουρίστες έρχονται επίσης στη Σερβία για ψάρεμα και κυνήγι. Δημοφιλείς πόλεις είναι το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ, ενώ η Σιδηρά Πύλη προσελκύει επίσης πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για μια κοιλάδα που ξεσπάει στον Δούναβη.

Αφήστε μια απάντηση