Σερβία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Σερβία

Η Σερβία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στην καρδιά της περιοχής των Βαλκανίων. Με τη μακρά ιστορία της, έχει πολλά να προσφέρει από πλευράς πολιτισμού. Η εποχή που η Σερβία ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας άφησε το στίγμα της στους κατοίκους της χώρας και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Η χώρα χαρακτηρίζεται από την ποικιλόμορφη και όμορφη φύση της.

Από άποψη έκτασης, η Σερβία είναι η μεγαλύτερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεν συνορεύει με τη θάλασσα, γι' αυτό και αναφέρεται ως ηπειρωτική χώρα. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο συνορεύουν με τη Σερβία. Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνορεύουν επίσης με τη Σερβία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι Σέρβοι. Ωστόσο, ζουν και κάποιες μειονότητες, γι' αυτό και αναφέρεται και ως πολυεθνικό κράτος. Η Σερβία είναι υπέργηρη, πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα ζουν πολλοί ηλικιωμένοι. Και πολύ λίγοι άνθρωποι γεννιούνται, οπότε υπάρχουν λίγοι νέοι.

Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η σερβική. Στη νότια Σερβία ακούγονται και αλβανικά. Υπάρχουν και άλλες γλώσσες, όπως η ουγγρική, η ρωσική ή η κροατική. Πολλοί Σέρβοι ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη χώρα ζουν και άλλες θρησκείες, όπως οι μουσουλμάνοι.

Η ανεργία στη Σερβία είναι υψηλή και η οικονομία δεν πηγαίνει καλά, με το κράτος να είναι υπερχρεωμένο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλες ελπίδες ότι θα έρθουν πολλοί τουρίστες στη χώρα. Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα εθνικά πάρκα στη Σερβία που περιμένουν να τα επισκεφθείτε. Οι Σέρβοι εστιάζουν επίσης όλο και περισσότερο στην προστασία της φύσης.

Ο αρχηγός του κράτους στη Σερβία εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια. Το καθεστώς της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι προβληματικό. Η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Έκταση 88.361 τ.χμ
Κάτοικοι 6,9 εκατ
Γλώσσα Σερβικά
Πρωτεύουσα Βελιγράδι
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δούναβης (588 χλμ. στη Σερβία)
Το ψηλότερο βουνό Μίντζορ (2169 m)
νόμισμα δηνάριο

Serbien UmrissΣημαία Σερβίας

Τα τρία χρώματα της σερβικής σημαίας, λευκό, μπλε και κόκκινο, είναι τα πανσλαβικά χρώματα. Συχνά τα συναντάμε στις σημαίες των χωρών των οποίων η επίσημη γλώσσα είναι σλαβικής προέλευσης. Αυτό αποσκοπεί στο να συμβολίσει την ενότητα αυτών των κρατών. Ο δικέφαλος αετός στη σημαία χρονολογείται από την εποχή του σερβικού βασιλείου.

Εθνικός Ύμνος

Ω δίκαιε Θεέ, Εσύ που μας έσωσες

από την καταστροφή,

και τώρα εισάκουσε τις φωνές μας

σώζοντας μας και στο μέλλον.

Με ισχυρή πυγμή, προστάτεψε

το μέλλον του σερβικού καραβιού,

Ω Θεέ σώσε, Ω Θεέ προστάτεψε

Τη σερβική γη, την σερβική γενιά!

Αφήστε μια απάντηση