Φινλανδία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία     Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σχολείο στην Φινλανδία

Πώς είναι το σχολείο στη Φινλανδία;

Ολοκληρωμένη εκπαίδευση

Στη Φινλανδία, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση αρχίζει συνήθως κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο το παιδί γίνεται επτά ετών. Όλα τα παιδιά που διαμένουν μόνιμα στη Φινλανδία πρέπει να παρακολουθούν ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Το γενικό σχολείο περιλαμβάνει εννέα τάξεις.  Οι δάσκαλοι των τάξεων του γενικού σχολείου, οι οποίοι διδάσκουν στις τάξεις 1-6, είναι ειδικευμένοι στην παιδαγωγική. Οι καθηγητές των τάξεων 7-9 ειδικεύονται στα μαθήματα που διδάσκουν. Τα παιδιά έχουν συχνά τον ίδιο δάσκαλο για τα πρώτα έξι χρόνια. Ο δάσκαλος γνωρίζει καλά τους μαθητές και είναι σε θέση να αναπτύξει τη διδασκαλία ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ένας σημαντικός στόχος είναι οι μαθητές να μάθουν να σκέφτονται μόνοι τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της μάθησής τους.

Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οι πιο συνηθισμένες επιλογές μετά το γενικό σχολείο είναι η γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η επαγγελματική εκπαίδευση. Τα γενικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση που δεν οδηγεί σε κάποιο επάγγελμα. Στα γενικά σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκονται κυρίως τα ίδια μαθήματα με αυτά της γενικής εκπαίδευσης, αλλά οι σπουδές είναι πιο απαιτητικές και ανεξάρτητες. Στο τέλος, οι μαθητές δίνουν συνήθως εξετάσεις για το απολυτήριο. Το γενικό γυμνάσιο διαρκεί 2-4 χρόνια, ανάλογα με τον μαθητή. Μετά την ολοκλήρωση, οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε πανεπιστήμια, πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών ή γενική ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση την επαγγελματική εκπαίδευση.  Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πράξη σε σχέση με τη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ολοκλήρωση ενός επαγγελματικού πτυχίου ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαρκεί περίπου τρία χρόνια. Επιπλέον, μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα περαιτέρω επαγγελματικό προσόν ή ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό προσόν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας. Η μάθηση στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Εάν οι μαθητές το επιλέξουν, μπορούν να προχωρήσουν από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση παρατάθηκε στη Φινλανδία το 2021. Μετά το γενικό σχολείο, όλοι οι νέοι πρέπει να σπουδάσουν μέχρι να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή να φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών.

Και ένα ακόμα σχολείο

Φινλανδικά και σουηδικά

Καθώς η Φινλανδία δεν έχει μόνο τη φινλανδική ως επίσημη γλώσσα, αλλά και τη σουηδική, όλοι οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν την άλλη γλώσσα. Επιπλέον, τα μαθήματα προσφέρονται και στις δύο γλώσσες, εάν στο δήμο ζουν παιδιά που μιλούν σουηδικά.

Βαθμοί

Στη Φινλανδία υπάρχουν βαθμοί από το 4 έως το 10, με το 10 να είναι ο καλύτερος βαθμός. Οι βαθμοί μπορούν να απονεμηθούν μόνο από το 5ο έτος και μετά και είναι υποχρεωτικοί από το 7ο έτος και μετά. Η Φινλανδία έχει συνήθως καλές επιδόσεις σε διεθνείς συγκρίσεις. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να γίνετε δάσκαλος μόνο αν έχετε πετύχει πολύ καλούς βαθμούς. Τα ομαδικά μαθήματα και η διεπιστημονική μάθηση σε έργα αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας στη Φινλανδία. Αυτό ονομάζεται διδασκαλία φαινομένων. Υπάρχουν επίσης εργασίες για το σπίτι.

Δωρεάν

Στη Φινλανδία δεν είναι μόνο η φοίτηση στο σχολείο δωρεάν, αλλά και τα σχολικά βιβλία, η μεταφορά στο σχολείο με το σχολικό λεωφορείο και το μεσημεριανό γεύμα. Οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία τρώνε μεσημεριανό γεύμα μαζί με τους δασκάλους τους.

Finland schools: Subjects scrapped and replaced with 'topics' as country reforms its education system | The Independent | The IndependentΠώς ζουν τα παιδιά στη Φινλανδία;

Οι χειμώνες στη Φινλανδία είναι μεγάλοι και κρύοι. Όσο πιο βόρεια ζεις, τόσο περισσότερο διαρκεί ο χειμώνας. Καθώς υπάρχει επίσης πολύ χιόνι, τα περισσότερα φινλανδικά παιδιά μαθαίνουν να κάνουν σκι και φυσικά απολαμβάνουν να παίζουν στο χιόνι.

Τους αρέσει επίσης να παίζουν στον υπολογιστή ή να παρακολουθούν τηλεόραση σε εσωτερικούς χώρους. Οι αγγλικές ταινίες προβάλλονται στα αγγλικά με φινλανδικούς υπότιτλους. Απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο το σύντομο καλοκαίρι. Παίζουν έξω και απολαμβάνουν αθλήματα όπως μπέιζμπολ, χορό, ποδόσφαιρο και ιππασία.

Φινλανδικά ονόματα κοριτσιών και αγόρια

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στη Φινλανδία; Τα πιο δημοφιλή ονόματα κοριτσιών στη Φινλανδία είναι τα Ella, Sofia, Emma, Aada, Aino, Venla, Helmi, Emilia, Siiri και Sara. Μερικά από αυτά τα γνωρίζετε, αλλά άλλα όπως το Aino ή το Venla δεν είναι πολύ γνωστά εδώ.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα φινλανδικά ονόματα αγοριών. Τα λένε συχνά Onni, Elias, Eetu, Leo, Aleksi, Niilo, Veeti, Oliver, Joona και Eino.
Φινλανδικά επώνυμα

Και τι γίνεται με τα φινλανδικά επώνυμα; Το Korhonen είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο στη Φινλανδία. Ο Kari Korhonen είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, είναι καλλιτέχνης κόμικς. Τα Virtanen, Nieminen, Mäkinen, Hämäläinen, Koskinen, Heikkinen και Järvinen είναι επίσης συνηθισμένα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλα τελειώνουν σε -nen. Στο παρελθόν, αυτό αναφερόταν συνήθως σε ένα μέρος όπου ζούσε η οικογένεια. Το Mäkinen, για παράδειγμα, σημαίνει στην πραγματικότητα "μικρό βουνό". Υπάρχουν όμως και ονόματα που τελειώνουν διαφορετικά, όπως τα Seppälä, Niemi ή Halla.

Όταν η εθνική συνείδηση της Φινλανδίας ξύπνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί Φινλανδοί άλλαξαν τα μέχρι πρότινος σουηδικά ονόματά τους σε φινλανδικά. Εκείνη την εποχή εισήχθησαν τα κληρονομικά επώνυμα.

 

Leave a Reply