Ηνωμένο Βασίλειο Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

Κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη. Ωστόσο, η βιομηχανία διαδραματίζει πλέον ακόμη μικρότερο ρόλο από ό,τι σε άλλες χώρες. Ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Το Λονδίνο είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Οι υπηρεσίες καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο - χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοινωνιών των υπηρεσιών, όπως έχουν αναπτυχθεί στις δυτικές βιομηχανικές χώρες.

Βρετανικά βοειδή

Γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πολύ λίγοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται στη γεωργία (μόλις το 1,3%). Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι άνθρωποι παρέχουν το 60 τοις εκατό των τροφίμων. Η κτηνοτροφία (βοοειδή και πρόβατα) είναι μεγαλύτερη από την αροτραία γεωργία, καθώς και η αλιεία στις ακτές. Καλλιεργούνται δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη), πατάτες, ζαχαρότευτλα και διάφορα λαχανικά.

Διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στο Σαουθάμπτον

Βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για παράδειγμα, παράγονται αυτοκίνητα, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα από τους τομείς των ηλεκτρονικών και των οπτικών. Υπάρχει επίσης βιομηχανία στους τομείς των τροφίμων, των ποτών, του χαρτιού και της ένδυσης. Εξάγονται φυσικό αέριο και πετρέλαιο και σε μικρότερο βαθμό άνθρακας.

Το Σίτι του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη

Υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο είναι το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο. Πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν την έδρα τους εδώ. Ο τουρισμός δεν είναι επίσης ασήμαντος. Περίπου 27 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο. Ο τουρισμός δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας. Οι υπηρεσίες στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, για παράδειγμα στη διαφήμιση, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το λογισμικό, την τέχνη και το εμπόριο βιβλίων, αναπτύσσονται.

Brexit

Το Brexit, δηλαδή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης αντίκτυπο στην οικονομία. Οι τελωνειακοί δασμοί θα επιβληθούν και πάλι στα αγαθά που διακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα διενεργούνται και πάλι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ακολούθησε ύφεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πανδημία του κοροναϊού έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό, αλλά πιθανότατα όχι μόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει μόνο έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως οδηγοί φορτηγών, αλλά συχνά και έλλειψη τροφίμων και βενζίνης.

Αφήστε μια απάντηση