Ελληνικά

Τσουρέκι γερμανικό

Μάρθα Χουρπουλιάδου

  • Υλικά
  1. 600 γρ. αλεύρι
  2. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  3. 100 γρ. ζάχαρη
  4. 2 βανίλιες
  5. 1 πρέζα αλάτι
  6. 2 αβγά
  7. 1 ασπράδι αβγού
  8. 250 ml κρέμα γάλακτος, χλιαρή
  9. 150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  10. 1 κουταλιά γάλα (για την επικάλυψη)
  11. 1 κρόκος αβγού (για την επικάλυψη)
  • Εκτέλεση

 35 Minutes

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αβγά, το ασπράδι και τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε ελαφρά.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά και πάλι (όχι πατώντας με δύναμη, αλλά φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο της ελαφρά, δημιουργώντας τις λεγόμενες "κλωστές"). Προσθέτουμε, εάν επιθυμούμε, τις σταφίδες.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και φτιάχνουμε τρία ρολά με τα οπόια πλέκουμε μία πλεξούδα.
  6. Στο ταψί μας τοποθετούμε λαδόκολλα, πάνω στην οποία βάζουμε την πλεξούδα μας.
  7. Αναμειγνύουμε την 1 κουταλιά φρέσκου γάλακτος με τον κρόκο και με αυτό το μίγμα αλείφουμε την πλεξούδα. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.
  8. Όταν φουσκώσει ορατά και πάλι, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
  9. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει.
  10. Όταν ψηθεί το τσουρέκι πρέπει να έχει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και να λάμπει!

Αφήστε μια απάντηση