Updated on May 6, 2020
Τσουρέκι γερμανικό
Μάρθα Χουρπουλιάδου
- Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αβγά
- 1 ασπράδι αβγού
- 250 ml κρέμα γάλακτος, χλιαρή
- 150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά γάλα (για την επικάλυψη)
- 1 κρόκος αβγού (για την επικάλυψη)
- Εκτέλεση
35 Minutes
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αβγά, το ασπράδι και τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
- Ζυμώνουμε ελαφρά και πάλι (όχι πατώντας με δύναμη, αλλά φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο της ελαφρά, δημιουργώντας τις λεγόμενες "κλωστές"). Προσθέτουμε, εάν επιθυμούμε, τις σταφίδες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και φτιάχνουμε τρία ρολά με τα οπόια πλέκουμε μία πλεξούδα.
- Στο ταψί μας τοποθετούμε λαδόκολλα, πάνω στην οποία βάζουμε την πλεξούδα μας.
- Αναμειγνύουμε την 1 κουταλιά φρέσκου γάλακτος με τον κρόκο και με αυτό το μίγμα αλείφουμε την πλεξούδα. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.
- Όταν φουσκώσει ορατά και πάλι, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει.
- Όταν ψηθεί το τσουρέκι πρέπει να έχει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και να λάμπει!
Recent Comments