Η επιλογή επαγγέλματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους/τις εφήβους και τις οικογένειές τους. Το σχολείο μπορεί και οφείλει να συνδράμει με κάθε μέσο προς την κατεύθυνση μιας συνειδητής και θετικής επιλογής.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει στο σχολείο μας μια σχετική δράση οποία θα βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να επιλέξουν το επάγγελμα που όχι μόνο τους/τις ενδιαφέρει αλλά και θα τους/τις εξασφαλίσει επιτυχία στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, καθώς θα βιώνουν ικανοποίηση και θα νιώθουν ισορροπημένοι/ες και ολοκληρωμένοι/ες ως άνθρωποι. Προς την κατεύθυνση αυτή η δράση μας θέτει ως στόχους

Α] οι μαθητές/τριες:

  1. να επισκεφθούν και να γνωρίσουν βιωματικά τους διαφορετικούς τύπους λυκείου που διαθέτει η Αλεξανδρούπολη
  2. να καταθέσουν επώνυμα, μέσω ενός σχετικού ερωτηματολογίου, τις προτιμήσεις τους για σπουδές και επαγγέλματα, ώστε αφενός να προσκληθούν αντίστοιχοι επαγγελματίες κι αφετέρου να δημιουργηθούν ομάδες μαθητών/τριων κοινών ενδιαφερόντων
  3. να  υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικά ψυχομετρικά τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού
  4. να επισκεφθούν πανεπιστημιακές σχολές της πόλης / περιοχής μας
  5. να γνωρίσουν και να συζητήσουν -χωρισμένοι σε ομάδες μαθητών/τριων κοινών ενδιαφερόντων- με άτομα από διάφορες επαγγελματικές ομάδες τα οποία θα τους παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματός τους.

Β] οι γονείς & κηδεμόνες, καθώς και οι τοπικοί φορείς να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή ενεργά και συνειδητά ώστε να επιτευχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η διασύνδεση του σχολείου τόσο με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, όσο  και με  την τοπική κοινωνία.

Οι υπεύθυνοι της δράσης

Ζηνοβία Μασάλη & Γεώργιος Λιγούδης

Αφήστε μια απάντηση