Ελληνικά

Χρήσεις για τη στάχτη του καυσόξυλου στον κήπο

Χρήσεις για τη στάχτη του καυσόξυλου στον κήπο

Άρθρο του μαθητή Αθανάσιου Βελώνη:

 

Το άναμμα του τζακιού είναι μια ζεστή και όμορφη παρέα για τα κρύα βράδια. Ο ήχος του καυσόξυλου που τρίζει πάνω στη φωτιά καθώς καίγεται μας ηρεμεί μετά από μια μεγάλη μέρα. Το τζάκι απαιτεί όμως συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρύνουμε τη στάχτη μετά από κάθε καύση.

Η στάχτη που έχει απομείνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στο σπίτι μας, οπότε πριν την πετάξετε, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον κατάλογο χρήσεων για τη στάχτη από καυσόξυλα – και δείτε πώς μπορεί να σας φανεί χρήσιμη αυτή η γκρίζα σκόνη.

5 χρήσεις της στάχτης

 

  • Φυσικό λίπασμα

Η στάχτη του ξύλου περιέχει πολλά στοιχεία που κάνουν καλό στο κομπόστ σας όσο και στο έδαφος, στον κήπο και το γρασίδι σας. Πρώτον, αυξάνει το pH του εδάφους, βελτιώνοντας τις συνθήκες καλλιέργειας. (1,2) Δεύτερον, τα θρεπτικά συστατικά της τέφρας βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν. (1,2) Εάν έχετε κήπο προσθέσετε 9 κ. ανά 300 τετραγωνικά κήπο, εάν έχετε χλοοτάπητα 4,5 – 6,5 κ είναι αρκετά. (1)

 

 

  • Ενίσχυση λιπάσματος

Η προσθήκη της στάχτης στο λίπασμα έχει επίσης θετική επίδραση για το ίδιο το λίπασμα, καθώς παρέχει φιλόξενο περιβάλλον για σκουλήκια και άλλα έντομα που μετατρέπουν το λίπασμα σε πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

 

  • Απομακρύνει ζιζάνια και έντομα.

Σκουλήκια, σαλιγκάρια και άλλα παράσιτα μπορούν να καταστρέψουν τον κήπο σας. Η εφαρμογή ενός στρώματος στάχτης γύρω από τα φυτά μπορεί να τα αποτρέψει επειδή δεν αρέσει στα σαλιγκάρια και τα υπόλοιπα έντομα να σέρνονται πάνω στην τέφρα. Εάν βρέξει, ενδεχομένως να μειωθεί η αποτελεσματικότητα, οπότε ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε νέο στρώμα στάχτης. Φροντίστε να μην εφαρμόζετε τη στάχτη πολύ συχνά, διότι θα αυξηθεί το pH του εδάφους υπέρ το δέον.

  • Απομακρύνει τον πάγο

Ο ψεκασμός τέφρας στα μονοπάτια του κήπου, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τον πάγο, αλλά τα άλατα καλίου (ως επί το πλείστον υδροξείδιο του καλίου) της τέφρας βοηθούν να λιώσει ο πάγος. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το αλάτι, ωστόσο δεν θα προκαλέσει ζημιά στα φυτά και τα χόρτα σας και είναι πιο ομαλά στη βάδιση, εάν έχετε κατοικίδια. Σημειώστε, ότι η τέφρα σκληρής ξυλείας είναι καλύτερη επιλογή, καθώς περιέχει φυσικά υψηλότερες ποσότητες υδροξειδίου του καλίου.

  • Πρόληψη πάγου στα φυτά

Εάν τα φυτά σας πιάνουν πάγο τον χειμώνα, ή αν ανησυχείτε ότι μπορεί να καταστραφεί ο κήπος σας με τον τελευταίο παγετό της άνοιξης, πασπαλίστε τα φύλλα τους με τέφρα. Αυτό θα τα μονώσει και θα εμποδίσει τον πάγο.

Αυτές είναι λίγες πληροφορίες για την χρήση της στάχτης στον κήπο.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση