English

ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Απο τη μαθήτρια Στεργιαννή Δημητρίου

Το Φασκόμηλο είναι πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά. Το ύψος του φτάνει το μισό μέτρο. Βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Καταναλώνεται σαν αφέψημα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρενέργειες.

Χαρακτηριστικά:

Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά με λευκοπράσινο χρώμα. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο.

Χρήση:

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Καταναλώνεται ως αφέψημα και ως καρύκευμα.

Τα φύλλα, που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού, συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά. Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές  ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Η φασκομηλιά χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εσωτερικά ως ανθιδρωτικό.

Leave a Reply