Η ΡΙΓΑΝΗ

Η ΡΙΓΑΝΗ

Απο τη μαθήτρια Στεργιαννή Δημητρίου

Πληροφορίες:

Η ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες πολυετές φυτό, ιθαγενές της Μεσογείου και της κεντρικής Ασίας. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

Χαρακτηριστικά:

Το φυτό έχει ύψος 20-80 εκατοστά, έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκατοστά. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με PH 6-9 και μπορεί να εκμεταλλευτεί όταν καλλιεργείται, ακόμα και πολύ φτωχά, ξερικά και πετρώδη εδάφη. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο μοβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής.

Χρήση:

Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα έως αφέψημα το οποίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα. χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών  της μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.

Συλλογή:

Η συλλογή της Ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού. Τα άνθη αυτά ξεραίνονται σε ειδικά υπόστεγα η ξηραντήρια και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται. Επειδή η συλλογή της απαιτεί αρκετά εργατικά χέρια, ξ έλλειψη τους οδήγησε σε οργανωμένη καλλιέργεια στις περιοχές όπως στην Μαυρούδα Τρικάλων και στην Καρδίτσα. Στις Η.Π.Α. η κατανάλωση της ρίγανης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και έτσι άρχισε η καλλιέργειά της σε διάφορες περιοχές του νότου αλλά και στο Μεξικό.

Leave a Reply