English

Νάρκισσος

Νάρκισσος 1

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Αρθρο της μαθήτριας Ευαγγελίας Βούλγαρη

Μυθολογία:

Όπως όλοι ξέρουμε- κυρίως από την μυθολογία- ο Νάρκισσος καταγόταν από τη Βοιωτία ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε όταν ο ποταμός Κηφισός εγκλώβισε τη νύμφη Λιεριώτη στα νερά του και την άφησε έγκυο στο παιδί του ( Νάρκισσος). Όταν λοιπόν η Λιεριώτη γέννησε πήγε στον Μάντη Τειρεσία να πάρει χρησμό για το μέλλον του παιδιού της. Η πρόβλεψη έλεγε ότι ο Νάρκισσος θα ζήσει μέχρι τα γεράματα αρκεί να μην γνωρίσει τον εαυτό του. Όταν ο Νάρκισσος μεγάλωσε ήταν τόσο όμορφος που τραβούσε τα βλέμματα και προκαλούσε τον θαυμασμό όλων.

Περιφερόταν στα δάση και κυνηγούσε τα ζώα. Όλες οι νύμφες τον ήθελαν, αλλά ο Νάρκισσος τις αγνοούσε και δεν ανταπέδιδε τα αισθήματα τους. Η Νέμεσις εκνευρισμένη με την αδιάφορη συμπεριφορά του, τον καταράστηκε να ερωτευτεί μόνο τον εαυτό του και έτσι ο χρησμός του Τειρεσία άρχισε να πραγματοποιείται. Μια μέρα τον είδε η Ηχώ η οποία είχε τιμωρηθεί από την Ήρα επειδή βοηθούσε τον Δία και δεν μπορούσε να μιλήσει κανονικά, απλά επαναλάμβανε τις τελευταίες λέξεις που έλεγε από μια φράση. Η Ηχώ ερωτεύτηκε τον Νάρκισσο και τον ακολουθούσε παντού.

Ο Νάρκισσος μια μέρα βρέθηκε κοντά σε μια λίμνη, όταν έσκυψε πάνω από το νερό αντίκρισε το είδωλο του και το ερωτεύτηκε. Έμεινε εκεί για ώρες κοιτώντας τον εαυτό του και συνεχώς αγνοούσε τα καλέσματα της Ηχούς. Ο Νάρκισσος προσπάθησε να αγγίξει το πρόσωπο του όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει και να πνιγεί .Η Ηχώ θρήνησε βαθιά για το τέλος του αγαπημένου της και έτσι ο Δίας την λυπήθηκε και μεταμόρφωσε τον Νάρκισσο σε λουλούδι και την Ηχώ σε φωνή.

Φυτό:

Ο Νάρκισσος όπως είδαμε και πριν ήταν ένας άνθρωπος όμορφος οπότε το λουλούδι είναι και αυτό εξίσου όμορφο. Είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Με καταγωγή από τη μεσόγειο ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία και όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινοπορτοκαλί,

κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Συνήθως φυτεύεται σε βραχόκηπους και σε παρτέρια στον κήπο ακόμα και ως φυτού εσωτερικού χώρου.

Ο Νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ ευκολά σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά καλύτερα είναι τα στραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται ηλιόλουστο ή ημισκιέριο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει διότι στην σκιά δεν ανθοφορεί. Συνήθως η φύτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο εώς και τον Δεκέμβριο. Ο νάρκισσος ως βολβώδες φυτό έχει μεγάλες ανάγκες για νερό έτσι πρέπει πριν φυτέψουμε το λουλούδι να βάλουμε κομπόστ και λίγο λίπασμα. Μόλις ανθίσει το φυτό καλό θα είναι να το κρατάμε σε ένα δροσερό σημείο μακριά από άμεση επαφή με τον ήλιο. Προληπτικά καλό θα ήταν ψεκάσουμε το φύλλωμα του με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού .

Η αποθήκευση του βολβού είναι πολύ απλή. Μετά την ανθοφορία απομακρύνουμε τους βολβούς από το έδαφος για τους αποθηκεύσουμε. Η κατάλληλη στιγμή για να αφαιρέσουμε τους βολβούς είναι 1,5-2 μήνες μετά την ανθισή του. Καθαρίζουμε και κρατάμε σε ασφαλές μέρος τους βολβούς για να τους φυτεύσουμε ξανά στις αρχές του χειμώνα. Για τον πολλαπλασιασμό του το καλοκαίρι αραιώνουμε τους βολβούς που έχουν πυκνά σχηματιστεί και τους φυτεύουμε σε διαφορετικά μέρη στον κήπο. Επίσης πολλαπλασιάζεται με σπόρο που συλλέγεται φρέσκος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και φυτεύεται σε γλάστρες στα τέλη του καλοκαιριού ή μέσα στο φθινόπωρο.

Στον κήπο του σχολείου μας φυτέψαμε τον Οκτώβριο 5 βολβούς νάρκισσου οι οποιοί άνθισαν μέσα στο Μάρτιο.

Leave a Reply