Ελληνικά

COVID 19: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ!

Μαθαίνουμε να προστατευόμαστε από τον κορονοϊό και ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την ασθένεια που ταλαιπωρεί τον καιρό αυτό όλη την ανθρωπότητα.

Τι είναι η ΠΑΝΔΗΜΙΑ; (Από τη Βικιπαίδεια)

Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια της οποίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου (σταθερή επίπτωση) δεν θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης γενικά δεν αφορούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως πανδημίες ευλογιάςφυματίωσης και πανώλης. Πιο πρόσφατες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV, οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009 και η πανδημία του κορονοϊού της Ουχάν 2019-20.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.[1]

Ιστορικές πανδημίες είναι οι παρακάτω:

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια.[2] Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.[3]
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες[4] και η πανδημία γρίπης 2009, η οποία υπολογίζεται ότι προκάλεσε 575.400 θάνατοι σε 214 χώρες.
  • Η Ελονοσία όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ανακοίνωσε πανδημία. Υπολογίζονται 665.000 θάνατοι παγκοσμίως.
  • Πρόσφατα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πανδημία θεωρήθηκε και η ασθένεια του κορονοϊού 2019, η οποία οφείλεται στον κορονοϊό της Ουχάν[5]

 

Πότε μια ασθένεια είναι πανδημία;

"Την ημέρα που η ασθένεια του κορονοϊού χαρακτηρίστηκε πανδημία, (11 Μαρτίου 2020) o εκτελεστικός διευθυντής των Εκτάκτων Προγραμμάτων Υγείας του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ετυμολογία της λέξης πανδημία(pandemic) και την ελληνική της προέλευση, τόνισε ότι η πανδημία αναφέρεται σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι είναι πιθανόν να επηρεαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης και πιθανόν, ένα μέρος αυτού να ασθενήσει.

Σύμφωνα με το λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, ο ορισμός της «πανδημίας»: «επιδημία που εξαπλώνεται σε όλη την έκταση μιας χώρας ή περιοχής, που προσβάλλει το σύνολο του πληθυσμού της».

Οι πανδημίες προκύπτουν από τις επιδημίες, που είναι ξεσπάσματα ασθενειών περιορισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Αντιθέτως, οι πανδημίες εξαπλώνονται σε πολλές χώρες."

(Πηγή: Euronews)

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

 

Ένα παραμύθι για τον κορονοϊό:

 

Αφήστε μια απάντηση