Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ

Ο ουρανός του Μικρού Πρίγκιπα

Ο αστεροειδής στον οποίο κατοικούσε ο μικρός πρίγκηπας ονομαζόταν B612. Είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών.  Ανακαλύφθηκε το 1906 από τον Γερμανό αστρονόμο Άουγκουστ Κοπφ, που παρατηρούσε από τη Χαϊδελβέργη. Είναι επίσης γνωστός με το όνομα Βερόνικα.Αστεροειδής - Βικιπαίδεια

Ο «πλανήτης» του μικρού πρίγκιπα δεν είναι πλανήτης. Ανήκει στην ομάδα των αστεροειδών. Οι αστεροειδείς είναι τα μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια. Ο πρώτος αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον αστρονόμο Τζουσέπε Πιάτσι στο Αστεροσκοπείο του Παλέρμο και ονομάστηκε Δήμητρα.. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα είχαν ανακαλυφθεί πάνω από 300 αστεροειδείς.

Οι κομήτες είναι παράδοξα ουράνια σώματα, που σχηματίζουν στο σύνολό τους ένα είδος γιγάντιου νέφους, οι εξωτερικές παρυφές των οποίων εκτείνονται πέρα από τα όρια του ίδιου του πλανητικού συστήματος.

Ο Μικρός Πρίγκιπας: Το πιο πολυδιαβασμένο παιδικό βιβλίο σε δωρεάν ...Οι μετεωρίτες είναι θραύσματα στερεάς ύλης, ποικίλης διαμέτρου οι οποίοι άλλοτε διανύουν μια συγκεκριμένη τροχιά και άλλοτε περιπλανιούν

 

ται ακανόνιστα. Αν όμως διεισδύσουν στη γήινη ατμόσφαιρα, αναφλέγονται έντονα, προκαλώντας το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων. Όλοι οι μετεωρίτες δεν ανήκουν στο ηλιακό σύστημα. Αυτοί που έχουν ταχύτητες μεγαλύτερες των 42χμ./δευτερόλεπτο προέρχονται από τον διαστρικό χώρο. Διαπιστώθηκαν όμως και μετεωρίτες με ταχύτητα 300χμ./δευτερόλεπτο. Στις περιπτώσεις αυτές, πρόκειται για μετεωρίτες που έλκονται από το ήλιο. Στην Αριζόνα των Η.Π.Α. υπάρχει ένας τεράστιος κρατήρας που τον προξένησε μετεωρίτης κατά την πρόσκρουσή του στη Γη, βάθους 183 μέτρων και διαμέτρου που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα.

           Σταύρος Παπαπέτρου

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΧΑΛΕΫ

Ο ΔΙΑΣ

Ο Δίας συμπληρώνει μια τροχιά γύρω του σε 11,86 χρόνια. Η διάρκεια του ημερονυκτίου στον Δία δεν υπερβαίνει τις 10 ώρες περίπου

 

Ο ΧΑΛΕΫ ΕΝΤΜΟΝΤ

Ο Χάλεϋ Έντμοντ ήταν Άγγλος αστρονόμος και μαθηματικός, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1656 Σπούδασε στην Οξφόρδη το 1676. Το 1682 διατύπωσε την άποψη ότι οι κομήτες είναι σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, όταν είδε στο τηλεσκόπιο του έναν εξαιρετικά λαμπερό κομήτη, που όσο πλησίαζε τον Ήλιο έχανε τη λαμπρότητά του, για να γίνει τελικά αόρατος. Υπολόγισε επίσης την τροχιά του και προέβλεψε ότι ο κομήτης θα ξαναπερνούσε από το ίδιο σημείο στα 1757-1758 και κάθε 75-76 χρόνια, φαινόμενο το οποίο πήρε, προς τιμήν του, το όνομα του. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γεωφυσικής για τις μελέτες του στους αληγείς ανέμους, το γήινο μαγνητισμό και τους μουσώνες. Πέθανε το 1742 στο Γκρίνουιτς.

 

ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ:

Ένα διαδικτυακό ταξίδι με τον Μικρό Πρίγκιπα

 

Φέτος, ανάμεσα στα άλλα βιβλία που διαβάσαμε, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα και με τη διάσημη νουβέλα του Σαιντ- Εξυπερύ «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Είναι αλήθεια ότι, αν δεν ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα μαζί του, δεν αποκαλύπτει εύκολα τα μυστικά του! Εμείς όμως χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε ένα υπέροχο διαδικτυακό ταξίδι συντροφιά με τον Μικρό μας Πρίγκιπα, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ιστοεξερεύνησης.

Έτσι:

  • Οι βιογράφοι και οι ερευνητές μάς μίλησαν για τη ζωή του συγγραφέα και του ανθρώπου στον οποίο αφιέρωσε το βιβλίο.
  • Οι εκδότες- μεταφραστές αναζήτησαν σε πόσες γλώσσες έχει εκδοθεί το βιβλίο και πόσες εκδόσεις έχει στα Ελληνικά.
  • Οι αστρονόμοι μάς εξήγησαν τι είναι οι αστεροειδείς και μας έδωσαν λύση στην απορία μας αν πραγματικά υπάρχει ο αστεροειδής του Μικρού Πρίγκιπα.
  • Οι γεωγράφοι μάς παρουσίασαν την έρημο Σαχάρα, αλλά και τη Γαλλία, την πατρίδα του συγγραφέα.
  • Οι γεωπόνοι έψαξαν να βρουν αν υπάρχουν όντως τα δέντρα «μπαομπάμπ», αλλά ανακάλυψαν και πολλές πανέμορφες ποικιλίες τριαντάφυλλων.
  • Οι ζωολόγοι εξερεύνησαν τα μυστικά της αλεπούς της ερήμου, έμαθαν για τον βόα, τον ελέφαντα, το πρόβατο και όλα τα ζώα του βιβλίου.
  • Τέλος, οι γλωσσολόγοι- λογοτέχνες μάς παρέθεσαν μερικά διάσημα αποφθέγματα από το βιβλίο. Ένα από αυτά το αφιερώνουμε σε όλους σας παρακάτω:

«ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΘΑΡΑ. ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ»!

Στη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας, βρεθήκαμε στη… δίνη της καραντίνας! Τότε επιδοθήκαμε στη ζωγραφική του Μικρού Πρίγκιπα, αλλά και στις αναρτήσεις των εργασιών μας στο ιστολόγιο της τάξης μας!

Και ένα υπέροχο lapbook: