ΓΑΛΛΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

Μικρός Πρίγκιπας

  1. Από ποια χώρα κατάγεται ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκηπα;
  2. Να αναφέρεις λίγα στοιχεία για τη Γαλλία, αλλά και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας. Για το καθένα θα γράψεις 1-2 σειρές περιγραφής.
  3. Να αναφέρεις μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας, αφιερώνοντας στο καθένα 1-2 σειρές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  1. Από τη Γαλλία.
  2. Η Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.

Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι, επίσημη γλώσσα την γαλλική και νόμισμα το ευρώ.

Το σύνθημά της είναι «Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη», και η σημαία της αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, άσπρου και κόκκινου.

Ο ύμνος της είναι η Μασσαλιώτιδα. Η συνταγματική αρχή της είναι «κυβέρνηση του λαού, από τον λαό και υπέρ του λαού»

 

   
  1. Σημαντικότερα αξιοθέατα
  • Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ, έχει ύψος 324 μ. Το πιο γνωστό ίσως ορόσημο της Ευρώπης και αναμφίβολα το πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γκούσταβ Άιφελ. Έχει 1.665 σκαλιά, που φτάνουν μέχρι τα   125  μ., και αντίστοιχα 3 ορόφους στα 95 μ., 125 μ. και 310 μ. αντίστοιχα.

  • Μουσείο του Λούβρου

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία Τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, ανάμεσα στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Στις τρεις πτέρυγές του, χωρισμένες σε επτά ενότητες, φιλοξενούνται οι συλλογές του, τρεις από τις οποίες αποτελούνται από θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής, της Αιγυπτιακής και Ετρουσκικής και της Ρωμαϊκής περιόδου. Διάσημα γλυπτά, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, έχουν περίοπτη θέση.

  • Δώδεκα Λεωφόροι συναντώνται στην Αψίδα του Θριάμβου, σχηματίζοντας ένα αστέρι και προσφέροντας ένα θέαμα εντυπωσιακό!

  • Η εκκλησία <<Kαταραμένη Kαρδιά>> βρίσκεται στο 18ο Διαμέρισμα στη Μοντμάρτη, η οποία είναι γνωστή και ως «στέκι των καλλιτεχνών». Είναι χτισμένη σε λόφο, επομένως τα σκαλιά της εκκλησίας είναι ιδανικά για να καθίσετε και να απολαύσετε την πανοραμική άποψη του Παρισιού.

 

  • Εθνική Όπερα του Παρισιού

Η πιο διάσημη Όπερα του κόσμου, αυτή του Παρισιού, βρίσκεται στο 9ο Διαμέρισμα, μπροστά ακριβώς από τις περίφημες Galleries Lafayette. Εμπνευστής αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος είναι ο Charles Garnier, ενώ οι κατασκευή της διήρκησε από το 1861 έως το 1875. Με χωρητικότητα 2.700 θεατών, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα παγκοσμίως.

,

 

Χαράλαμπος Τσουβάλογλου

Leave a Reply