Tips για πιο εύκολο διάβασμα part 1

Γεια σας! Πολύ καιρό προσπαθούσα να ανεβάσω αυτό το άρθρο και επιτέλους ήρθε η ώρα! Ξέρω ότι πολλοί δυσκολεύονται στο να μελετάνε για το σχολείο, για μια απλή εξέταση μέχρι και ένα σημαντικό διαγώνισμα. Για όλα υπάρχει λύση! Αρκεί να βρεις τον σωστό τρόπο. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας προτείνω μερικούς τρόπους να κάνετε το διάβασμα πιο εύκολο, πιο ευχάριστο και φυσικά πιο αποτελεσματικό!

  • Οργάνωση του χρόνου και των υποχρεώσεων, η δημιουργία ενός προγράμματος

Ένα από το πιο σημαντικά πράγματα για να κάνεις οτιδήποτε θελήσεις, είναι να έχεις υπολογίσει τον χρόνο σου και να έχεις προγραμματίσει τις υποχρεώσεις σου. Συνδιάζουμε αυτά τα δύο φτιάχνοντας κάθε μέρα μια λίστα υποχρεώσεων που έχουμε να κάνουμε. Δηλαδή κάθε μέρα σημειώνουμε σε ένα χαρτί ή μέσω κάποιας εφαρμογής τι έχουμε να διαβάσουμε σε κάθε μάθημα και ορίζουμε έναν συγκεκριμένο χρόνο για το καθένα. Επίσης μια συμβουλή σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία είναι να μην στριμώχνεται πολύ την κάθε υποχρέωση, πάντα να αφήνετε λόγο έξτρα χρόνο, ήτε για να είστε σίγουρη σε περίπτωση που κάποιο μάθημα σας πάρει περισσότερο χρόνο από αυτόν που υπολογίσετε, ήτε απλώς για να ξεκουραστείτε.

  • Λέξεις κλειδιά

Οι περισσότεροι μαθητές όταν έχουν να μελετήσουν κάτι διαβάζουν ολόκληρο το κείμενο ή κομμάτι-κομμάτι πολλές φορές μέχρι να το μάθουν απέξω. Για να πω την αλήθεια αυτός ο τρόπος όντως δουλεύει αλλά είναι πολύ κουραστικός και χρονοβόρος καθώς θα πρέπει να διαβάζουμε ολόκληρα κείμενα πολλές φόρες ώσπου να θυμόμαστε την κάθε λέξη. Κάτι που κάνω εγώ είναι να διαβάζω το κείμενο 1-2 φορές και μετά να υπογραμμίζω τις λέξεις κλειδιά, να τις διαβάζω 4-5 φορές μετά να τις γράφω 3-4 και να τις λέω απέξω 1-2. Μετά από αυτό, ενώ έχω τις λέξεις στο μυαλό μου, ξεκινάω να διαμορφώνω το κείμενο σύμφωνα με αυτές εκείνη την ώρα. Μια συμβουλή ακόμα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή ην τακτική, είναι πως πριν αρχίσετε να υπογραμμίζετε τις λέξεις κλειδιά θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να διαβάζετε όλο το κείμενο με νο και να μην το παραλήπετε για δύο λόγους. Πρώτων αν ξεκινάτε να υπογραμμίζετε βασικές, όπως θεωρείτε, λέξεις μέσα στο κείμενο χωρίς να το έχετε διαβάσει θα παρατηρήσετε πως στην ουσία το έχετε υπογραμμίσει σχεδόν ολόκληρο, και δεύτερον, σε περίπτωση που δεν προλάβετε να αναλύσετε το υπόλοιπο κείμενο, τουλάχιστον να το έχετε κάνει μία με δύο αναγνώσεις πριν.

  • Σχεδιαγράμματα

Οι περισσότεροι, όπως και εγώ στην αρχή, όταν είχα να διαβάσω κάτι απλώς διάβαζα το κείμενο που υπήρχε στο βιβλίο. Μου ήταν πολύ δύσκολο γιατί στο βιβλίο τα κείμενα είναι πολύ αναλυτικά, με περίπλοκες και δύσκολες λέξεις. Για αυτό ένας πολύ βοηθητικός τρόπος, που με βελτίωσε πολύ ηδικά στο μάθημα της ιστορίας είναι να ψάχνω στο ίντερνετ σχεδιαγράμματα στο μάθημα που έχω να διαβάσω και να τα αντιγράφω σε ένα τετράδιο. Σας το προτείνω γιατί δεν βοηθάει πολύ. Επίσης μια άλλη συμβουλή είναι πως δεν είναι απαραίτητο να το αντιγράψε τε σε κάποιο τετράδιο αλλά αυτό βοηθάει στο να τα θυμώμαστε πιο εύκολα.

Ελπίζω πως σας άρεσε το άρθρο και να σας φάνηκε χρήσιμο! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω το part 2 όσο πιο σύντομα γίνεται. Καλή συνέχεια!

12 comments on “Tips για πιο εύκολο διάβασμα part 1

  1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Θα προσπαθήσω να τις ακολουθήσω γιατί συνήθως δυσκολεύομαι.

  2. Ευχαριστώ! Πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν πολύ!🥰❤🧡💛💚💙💜🤎🖤💖💗💓💞💕💔🤍

  3. Χαιρετώ ! Είμαι ο Νώντας, το παιδί που είχε το Noda’s blog. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Υπάρχει όμως νέο blog, αν θες, γράψε ένα σχόλιο! Το blog μου(δημόσιας κυψέλης) -> https://blogs.e-me.edu.gr/hive-havefun-playmobil2023/category/playmobil/

    Περιμένω την επίσκεψή σας στο blog! Καλό μεσημέρι!

    1. Γεια! Σε θυμάμαι και από παλιά, θα μπω να κάνω και σχόλια και σε ευχαριστώ που βοηθάς!

      1. Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και τα σχόλια! Αν θες, μπορώ να σου δώσω ιδέες!

  4. Γειαααα (η Χριστίνα είμαι από το Christina’s Awesome world)! Τι κάνεις? Τέλειες συμβουλές σίγουρα τις χρειάζομαι αυτη την περίοδο! Μου έχει λείψει πολύ το community που είχαμε με τα blogs αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω καθόλου πλέον, παρόλα αυτά χαίρομαι πολύ που συνεχίζεις και θα μπαίνω να βλέπω τα άρθρα σου!!

    1. Γεια! Μου έχει λείψει πολύ το blog σου! Όλα τα άρθρα ήταν τέλεια, δεν υπάρχει όμως πρόβλημα αν δεν έχεις χρόνο, φυσικά δεν θέλω να σε ζορίσω! Χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές και σε ευχαριστώ που θα επισκέπτεσθε το blog❤
      (Επίσης, δεν μπορώ να βρω πουθενά το blog σου, μήπως μπορείς να ου στείλεις το link?)

Leave a Reply