Έφηβοι και ποίηση

Visits: 0

29 Απριλίου...

29 Απριλίου γεννήθηκε και 29 Απριλίου πέθανε κ Κ.Π.Καβαφης.

Είναι ένας από τους ποιητές που μου έχει στην πράξη φανερωθεί πως έχει απήχηση στους εφήβους.

Επισκέπτομαι συχνά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι με τιμούν και με καλούν είτε για κάποια εισήγηση, είτε για δράσεις και δρώμενα είτε για κάποιο αφιέρωμα που μου έχουν ετοιμάσει και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτό.

Πριν λίγο καιρό δημιουργήσαμε με τους μαθητές και τη δική μας εκδήλωση για την ποίηση και τους ποιητές. Μεταξυ άλλων τα παιδιά διάβασαν Καβάφη και Λειβαδίτη, Πολυδούρη και Καρυωτάκη, Eλύτη και Ρίτσο. Αλλά και Ντίκινσον και Καμμινγκς και Χριστιανόπουλο και Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Μουσικές, μικρά δρώμενα ...και χαμόγελα. Μια ελπίδα λοιπόν ....δειλά δειλά και για το 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι η τέχνη έχει πάντα τη δύναμη τελικά να ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τις συναδέλφους -συνοδοιπόρους σε αυτό το εγχείρημα, τους γονείς,τους συναδέλφους που ήρθαν και παρακολούθησαν τη γιορτή μας, τα παιδιά, την Ομάδα από ποίηση που αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνέβαλαν στην υλοποίηση του ποιητικού μας project και φυσικά τον διευθυντή μαs που στήριξε από την αρχή, έδωσε βήμα σε όλους μας, συμμετείχε ενεργά και ο ίδιος στην εκδήλωση.

Οι έφηβοι πάντα θα χρειάζονται την ποίηση...αλλά και την τέχνη γενικότερα.

Οταν φτιάχνουμε αναλυτικά προγράμματα, δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε.

****

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ///





Beautiful photomechanical prints of White Irises (1887-1897) by Ogawa Kazumasa. Original from The Rijksmuseum.

White Irises

Ogawa Kazumasa

Cherry Blossom

Ogawa Kazumasa

Beautiful photomechanical prints of Cherry Blossom (1887-1897) by Ogawa Kazumasa. Original from The Rijksmuseum.

 Στις 24 Απριλίου του 2024 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - αφιέρωμα στην ποίηση. Θέμα: O έρωτας στην ποίηση. 

  Οι μαθητές τραγούδησαν,έκαναν μικρά δρώμενα (τι είναι ποίηση/ ποιήματα και λουλούδια) απήγγειλαν ποιήματα, συσχέτισαν στίχους με έργα γνωστών ζωγράφων στα πλαίσια μιας διακαλλιτεχνικής διάδρασης, παρουσίασαν δικές τους δημιουργίες στην αγγλική γλώσσα. Επίσης, παιδιά από τα  τμήματα Α1 και Α4 ( διαθεματικά και με τα μαθήματα  των Κειμένων και της Γλώσσας) έκαναν έργασίες σε χαρτόνια (ζωγραφική -κολάζ) με θέμα το τρίπτυχο έρως- αγάπη -φιλία Η δουλειά τους αποτέλεσε μέρος του σκηνικού (Εκθεση εργασιών). Μαθητής μας του  Β1 φιλοτέχνησε σχετική αφίσα για την εκδήλωση 

  Ο διευθυντής του σχολείου μας τραγούδησε απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο.Τον συνόδευσε με την κιθάρα του ο κύριος Πιπινέλης, ο οποίος αργότερα τραγούδησε και δύο δικά του τραγούδια.Η φιλόλογος και ποιήτρια  Μίνα Ξηρογιάννη  διάβασε Σαπφώ και Ντίνο Χριστιανόπουλο. 

   Μαθήτριες του σχολείου έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν σύγχρονα τραγούδια με θέμα την αγάπη. Η Ομάδα αποφάσισε να αφιερώσει την εκδήλωση στην αδικοχαμένη Κυριακή των Αγίων Αναργύρων, αλλά και σε όλες τις γυναίκες που χάθηκαν ξαφνικά με βίαιο τρόπο από τον κόσμο τούτο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι μαθητές:

Ευαγγελία, Άγγελος, Χάρης  Β1

Στελλίνα, Κωνσταντίνα, Γιάννης Κ. Β2

Διομήδης, Μπισμά Α2

Ειρήνη Α3

 Ρουμπίνη, Ιωάννα Τ. Β3

Σωτήρης Γ

Δέσποινα,Γεωργία, Ντενίσα , Άννα Σ. Α4

Οι καθηγητές :

Ασημίνα Ξηρογιάννη -συντονίστρια έργου, υπεύθυνη προβών

Λιάνα Σταθοπούλου

Κατερίνα Σωτηροπούλου 

Σχετικά με ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση