Φυσικά 25/5: Ηχορρύπανση- Ηχοπροστασία

Οι ενοχλητικοί ήχοι, οι θόρυβοι, έχουν αρνητική επίδραση σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού: η πίεση ανεβαίνει, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να κοιμηθούμε. Η συνεχής παραμονή σε χώρους με τέτοιους ήχους μπορεί να προξενήσει βλάβες στα αφτιά μας, που οδηγούν σε βαρηκοΐα. Το πρόβλημα της έντονης ενόχλησης από τους θορύβους ονομάζεται ηχορρύπανση.

Τι είναι ο λευκός θόρυβος;

Ο ήχος της βροχής, τα ραδιοκύματα, τα κύματα της θάλασσας ή ο ήχος από το τζάκι και την ηλεκτρική σκούπα είναι μερικά μόνο παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν. Με απλά λόγια , ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα, την οποία μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αυτί, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανεπιθύμητοι ήχοι παραμένουν έξω από το ακουστικό μας πεδίο.

Ποια είναι τα οφέλη του λευκού θορύβου;

Ο λευκός θόρυβος δεν «σκεπάζει» απλά τους υπόλοιπους ήχους, αλλά μας βοηθά σε περισσότερα πράγματα της καθημερινότητας απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε. Εκτός, λοιπόν, από το να βελτιώνει την υγεία της ακοής, κάποια πρόσθετα οφέλη του λευκού θορύβου είναι τα εξής:

  • Σταθεροποιεί το περιβάλλον γύρω μας: οι λευκοί θόρυβοι εξισορροπούν τους ήχους που φτάνουν στα αυτιά μας, δημιουργώντας μία πιο ήσυχη και ήπια  ατμόσφαιρα.
  • Βοηθά τα μωρά να κοιμηθούν: πολλοί ερευνητές παρομοιάζουν τους λευκούς θορύβους με τον ήχο της ροής του αίματος μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Αυτό λειτουργεί ως φυσικό νανούρισμα για τα μωρά, ειδικά τα νεογέννητα, και τα βοηθά να κοιμηθούν πιο εύκολα .
  • Είναι χαλαρωτικός: ο λευκός θόρυβος μπορεί να είναι εξαιρετικά απαλός, ώστε πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τον ακούν  για να ηρεμήσουν μετά από μία έντονη ημέρα.
  • Ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση: η παρουσία του λευκού θορύβου έχει αποδειχθεί ότι  κρατά τους ανθρώπους συγκεντρωμένους, είτε ασχολούνται με τη δουλειά, είτε κάνοντας κάποιο χόμπι που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση (yoga, pilates κτλ).
  • Αντιμετωπίζει το ενοχλητικό ροχαλητό: εάν κάποιος ροχαλίζει ή βγάζει άλλους ενοχλητικούς ήχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή αναπαραγωγής λευκού θορύβου για να «μπλοκάρετε» το ροχαλητό και να απολαύσετε τον ύπνο σας.

Έγιναν: Βιβλίο σελ. 158-160

🏡Σπίτι: Μελετώ όσα κάναμε και συμπληρώνω τις ασκήσεις σελ.160

Leave a Reply