Φυσικά 12/2: Παθήσεις και προστασία ματιού

Σήμερα μελετήσαμε τις πιο γνωστές παθήσεις του ματιού.

Μυωπία: Στη μυωπία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και κλείνει ελαφριά τα μάτια—αυτό φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης (μύω+οψ, που σημαίνει κλείνω τα μάτια). Για τη θεραπεία της προτείνονται αποκλείνοντες φακοί ή θεραπεία με λέιζερ.

Πρεσβυωπία: Όταν το είδωλο εστιάζεται πιο πίσω από τον αμφιβληστροειδή, έχουμε πρεσβυωπία. Στην πρεσβυωπία δεν μπορεί να δει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα ενώ βλέπει καλά τα μακρινά. Το πρόβλημα διορθώνεται με συγκλίνοντες φακούς, οι οποίοι βοηθούν να εστιάζεται το είδωλο λίγο πιο κοντά, ώστε να ακουμπά πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Στραβισμός: είναι η πάθηση κατά την οποία οι άξονες της όρασης των 2 ματιών δεν είναι παράλληλοι μεταξύ τους με αποτέλεσμα τα μάτια να μην μπορούν να συνεργαστούν σαν ομάδα. Κάθε μάτι διαθέτει 6 εξωτερικούς μυς (εξωφθάλμιοι) οι οποίοι ρυθμίζουν την κινητικότητά του και συνεργάζονται αρμονικά με τους μυς του άλλου ματιού με εντολή που δέχονται μέσω νεύρων από τον εγκέφαλο ώστε οι άξονες της όρασης να διατηρούνται ευθυγραμμισμένοι. Κάθε διαταραχή των μυών ή των νεύρων ή των κέντρων αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση στραβισμού.

Άλλες παθήσεις είναι η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός, ο καταρράκτης κ.λπ.

Πάτα στην εικόνα για να δεις το βίντεο:

Προστασία των ματιών

Έγιναν: Τετράδιο φυσικής

🏡Σπίτι: Μελετώ- κάνω επανάληψη τα βασικά σημεία της ενότητας αυτής

 

Leave a Reply