Ελληνικά

Γεωγραφία 15/2: Γλώσσες και Θρησκείες (μέρος α’)

Στοιχεία για τις γλώσσες

Γνωρίζατε ότι...

1. Υπάρχουν μεταξύ 6.000 και 7.000 γλώσσες στο κόσμο - που μιλιούνται. (Όταν λέμε γλώσσες εννοούμε και τις τοπικές διαλέκτους μαζί. Για παράδειγμα, τα κρητικά, τα ποντιακά, τα τσακώνικα, τα κυπριακά, τα γκρεκάνικα της Κάτω Ιταλίας είναι κάποιες ελληνικές τοπικές διάλεκτοι)

2. Υπάρχουν περίπου 225 γηγενείς γλώσσες στην Ευρώπη - περίπου το 3% του συνόλου των γλωσσών του κόσμου.

3. Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.

4. Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή, μιλάει δυο ή περισσότερες γλώσσες.

5. Πολλές γλώσσες διαθέτουν 50.000 λέξεις ή περισσότερες, αλλά ο κάθε ομιλητής συνήθως γνωρίζει και χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό αριθμό από όλο το λεξιλόγιο: στην καθημερινή επικοινωνία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λίγες εκατοντάδες λέξεις.

6. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Μερικές Σλάβικες γλώσσες χρησιμοποιούν το Κυριλλικό. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί και οι Εβραίοι έχουν το δικό τους.

7. Η διγλωσσία παρέχει πολλά πλεονεκτήματα: κάνει την εκμάθηση των άλλων γλωσσών ευκολότερη, ενισχύει τον τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους πολιτισμούς.

8. Λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων, η Ευρώπη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο μιλιούνται κάπου 300 γλώσσες (η Αραβική, η Τουρκική, η Κουρδική, η Βερβερική, η Ινδική, η γλώσσα Παντζάμπι κ.λπ.)

9. Οι γλώσσες σχετίζονται μεταξύ τους σαν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες Ευρωπαïκαίς γλώσσες ανήκουν στη μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια.

10. Η Ρωσία (148 εκατομμύρια κάτοικοι) έχει κατά πολύ το μεγαλύτερο αριθμό γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή της: από 130 μέχρι 200 γλώσσες ανάλογα με τα κριτήρια.

Έγιναν: Βιβλίο σελ. 68 και επαναληπτικές ασκήσεις 9-11

🏡Σπίτι: Τ.Ε. σελ. 30 ασκ. 3

Αφήστε μια απάντηση