Γεωγραφία 14/12: Η ατμόσφαιρα

Στο προηγούμενα μαθήματα μελετήσαμε την επιφάνεια της γης. Τώρα πάμε να απογειωθούμε για την ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ!

🛫Γιατί περιστρέφεται η ατμόσφαιρα;

🛬Ένα ιδιαίτερο αέριο: το όζον

Το όζον είναι ένα αέριο, η μορφή του οποίου μοιάζει με του οξυγόνου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν όζον (καυσαέρια, σπρέυ, κλπ.) το οποίο και αναπνέουμε, αλλά επειδή είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, ανεβαίνει στο πάνω μέρος της τροπόσφαιρας. Παρ' όλο που η δομή του μοιάζει με αυτήν του οξυγόνου, η ομοιότητα με αυτό σταματά εδώ. Όσο πολύτιμο είναι για την ζωή μας το οξυγόνο, τόσο καταστρεπτικό είναι για τα πνευμόνια μας το όζον!

Και πάλι: Όσο καταστρεπτικό είναι το όζον για την υγεία μας όταν βρίσκεται χαμηλά και το αναπνέουμε, τόσο πολύτιμο είναι όταν βρίσκεται ψηλά στην στρατόσφαιρα.
Και είναι πολύτιμο, επειδή μας προστατεύει από τις επικίνδυνες ακτίνες του Ήλιου.

🌌Η τρύπα του όζοντος

Τρύπα του όζοντος λέμε το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο το όζον της στρατόσφαιρας αραιώνει κάποιες εποχές του χρόνου, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του Ήλιου σ' εκείνη την περιοχή να μπαίνουν στην Γη "αφιλτράριστες" και να προξενούν βλάβες στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σ' εκείνες τις περιοχές.

🌍Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Έγιναν: Βιβλίο σελ. 35-36

Σπίτι: Μελετώ όσα κάναμε στο σχολείο και λύνω Τ.Ε. σελ. 14 ασκ. 1-4 και ζωγραφίζω στο τετράδιο τη γη με τα στρώματα τις ατμόσφαιρας.

Leave a Reply