Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο ΜΗΝΑΣ  ΜΑΡΤΙΟΣ

O μήνας Μάρτης ή αλλιώς Μάρτιος είναι ο 3ος  μήνας  του χρόνου και  έχει 31 ημέρες, είναι ο πρώτος  μήνας  της άνοιξης  μαζί με τον Απρίλιο  και  τον Μάιο.  Το όνομα του το πήρε από  τον  θεό Άρη  που  ήταν ο θεός  της  γονιμότητας   και  του πολέμου.  Σε αυτόν  τον  μήνα   υπάρχει  το έθιμο  να φοράμε  βραχιόλια με κόκκινο  και  άσπρο  χρώμα.  Το κόκκινο  συμβολίζει  τα κόκκινα  μάγουλα  που  έχουν τα  παιδιά  από τον ήλιο και το άσπρο  την  χαρά  γιατί  έρχεται  η  άνοιξη.

Σύμφωνα  με  την  παράδοση  υπάρχουν  πολλές  παροιμίες  για τον μήνα Μάρτη:

*  Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρόταν.

*  Να μην είναι η αγάπη μας σαν του Μαρτίου το χιόνι, όπου το ρίχνει το πρωί  κι αποβραδίς το λιώνει.

*  Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει.

*   Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει πότε γελάει.

*   Λείπει ο Μάρτης απ’ την Σαρακοστή;

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα Μάρτη  είναι  ο ασταθής καιρός του μια κάνει ζέστη μια κάνει κρύο  την εξήγηση μας την δίνει η παράδοση με την παρακάτω ιστορία:

Ο Μάρτης ένα όμορφο παλικάρι παντρεύτηκε δύο γυναίκες μία  όμορφη  και μία  άσχημη. Όταν ξάπλωνε στο κρεβάτι  από την μία πλευρά και έβλεπε την όμορφη γυναίκα του  ήταν χαρούμενος και έκανε καλό καιρό. Αλλά όταν γύριζε  από την άλλη   πλευρά και έβλεπε την άσχημη γυναίκα του ο Μάρτης ήταν θυμωμένος και έκανε κακό καιρό. Δηλαδή  βρέχει, χιονίζει  και φυσάει.

Οι δύο μεγάλες γιορτές αυτού του μήνα ο Ευαγγελισμός της  Θεοτόκου και η έναρξη της  Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821.

 

Leave a Reply