Μαθαίνω την Ευρώπη – ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία (ρωσικά: Россия, προφέρεται: [rɐˈsʲijə]), ή επίσημα γνωστή ως Ρωσική Ομοσπονδία (ρωσικά: Росси́йская Федера́ция, προφέρεται: [rɐˈsʲijskəjə fʲɪdʲɪˈrat͡sɨjə]), είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία. Πολίτευμά της είναι Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική δημοκρατία και αποτελείται από 85 ομοσπονδιακά κρατίδια. Από τα βορειοδυτικά ως τα νοτιοανατολικά, η Ρωσία, μοιράζεται εδαφικά σύνορα με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κίνα, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να εκτείνεται στην πρώτη, πολιτισμικά όμως είναι πιο κοντά στην δεύτερη. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη, με συνολική έκταση 17.098.246 χλμ2.  Η θέση της Ρωσίας στο βόρειο τμήμα της Ευρασίας προκάλεσε η τοποθέτηση του στην Αρκτική, πολικού ψύχους, ήπιο και υποτροπικό κλίμα σε ορισμένες ζώνες. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη.

Το τεράστιο μέγεθος της Ρωσίας και η απόσταση πολλών περιοχών από την θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα την κυριαρχία του υγρού ηπειρωτικού κλίματος, το οποίο υπάρχει σε όλη τη χώρα εκτός από την τούνδρα και τις πιο νοτιοανατολικές περιοχές. Τα βουνά στο νότο εμποδίζουν την ροή των θερμών αέριων μαζών από τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ η πεδιάδα στη δύση και και το βορρά κάνει την χώρα ανοιχτή σε Αρκτικές και Ατλαντικές επιρροές.[7]

Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ευρωπαϊκής Ρωσίας και της Σιβηρίας έχει υποαρκτικό κλίμα, με ακραίους χειμώνες στις εσωτερικές περιοχές της Βορειοανατολικής Σιβηρίας (κυρίως η Δημοκρατία των Σαχά, όπου ο Βόρειος Πόλος του Κρύου έχει το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας των -71.3 °C) και υπάρχουν πιο μέτριοι χειμώνες αλλού. Η λωρίδα γης κατά μήκος της ακτής του Αρκτικού Ωκεανού και τα Ρωσικά Αρκτικά νησιά έχουν πολικό κλίμα.

Το παραλιακό μέρος του Κράι Κρασνοντάρ στην Μαύρη Θάλασσα, πιο αξιοσημείωτα στο Σότσι, έχει υγρό υποτροπικό κλίμα με ήπιους και υγρούς χειμώνες. Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής, ο χειμώνας είναι ξηρός σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

 

Μετά το 1989 και την πτώση της ΕΣΣΔ η Ορθόδοξη εκκλησία της χώρας βίωσε μια τεράστια αναγέννηση. Με την στήριξη των κυβερνήσεων μπόρεσε να αναδιοργανωθεί πολύ γρήγορα. Από το 1991 κατασκευάστηκαν χιλιάδες νέοι ναοί ενώ από το 2001 ο αριθμός των Ρώσων που προσέρχονται στις εκκλησίες αυξήθηκε σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα ενώ παρατηρήθηκε ταχύτατη αύξηση της τέλεσης των θρησκευτικών υποχρεώσεων των Ρώσων. Με νόμο που ψηφίστηκε το 1997 αναγνωρίζεται η σημαντική προσφορά και θέση της στον Ρωσικό πολιτισμό και το Κράτος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σήμερα η ισχυρότερη Ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο και η εκκλησία που διαθέτει την μεγαλύτερη επιρροή σε κοσμικό επίπεδο παγκοσμίως ενώ είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλους σχεδόν τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

 

ΣΗΜΑΙΑ

 

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

 

Υπερσιβηρικός

Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει το ταξίδι μάλλον, παρά ο προορισμός, η καλύτερη ιδέα θα ήταν να κάνετε τη διαδρομή με τον υπερσιβηρικό. Θα διασχίσετε την Ευρασία μέσα σε μία βδομάδα (το τρένο συνδέει τη Μόσχα και την Ανατολική Ρωσία, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Μογγολία), κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να δείτε ογδόντα πόλεις, τον ποταμό Βόλγα, τα Ουράλια όρη, τις στέπες, τις λίμνες και τα δάση της Σιβηρίας.  Ακούγεται μυθιστορηματικό, δε συμφωνείτε?

 

 Λίμνη Βαϊκάλη

Είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη, αφού η ηλικία της υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται στη νότια Σιβηρία. Την αποκαλούν και «Μπλε μάτι της Σιβηρίας», για τα πεντακάθαρα νερά της, τα οποία αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος νερού.  Με πολλά θέρετρα χτισμένα κοντά στις όχθες της, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο με τεράστια βιοποικιλότητα.

 Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης παγκοσμίως, με μια συλλογή τριών εκατομμυρίων έργων, τα οποία βρίσκονται μοιρασμένα σε έξι κτήρια, μπαρόκ και ροκοκό ύφους. Το Ερμιτάζ, μαζί με τη βιβλιοθήκη του Βολταίρου και το μουσείο Kunstcammera είναι λίγοι μόνο από τους χώρους που οφείλει να επισκεφτεί κάποιος. Η  ίδια η πόλη της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), άλλωστε, χτισμένη γύρω στο 1700, στις εκβολές του δέλτα του ποταμού Νέβα, πάνω σε 44 νησιά, είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της.

Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα

Η Κόκκινη Πλατεία είναι ένα μέρος πλούσιο στη ρωσική ιστορία. Από εδώ ξεκινούν οι κύριες οδοί της Μόσχας, γι’ αυτό και με 330 μέτρα μήκος  και 70 μέτρα πλάτος, θεωρείται η κεντρική πλατεία της πόλης και συμβολικά, ολόκληρης της χώρας. Εδώ βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν, το ρώσικο Ιστορικό Μουσείο, ο καθεδρικός ναός  του Αγίου Βασιλείου, αλλά και το Κρεμλίνο. Φυσικά γύρω από την Κόκκινη Πλατεία απλώνεται και το εμπορικό κέντρο της πόλης, για όποιον προτιμά να περάσει τις ώρες του επισκεπτόμενος μπουτίκ και καταστήματα, παρά ιστορικά αξιοθέατα.

 

Φυσικά σε τόσο μεγάλη χώρα τα αξιοθέατα δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα! Αυτά είναι από τα πιο γνωστά!!

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1

https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/26981

Leave a Reply