Και άλλοι……..χαρταετοί

Καθαρά Δευτέρα σήμερα.  Αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.

Διαφορετική όμως φέτος.  Μέσα στα σπίτια.  Ωστόσο οι μαθητές του σχολείου μας έφτιαξαν χαρταετούς με υλικά που είχαν στο σπίτι και μας έστειλαν τις φωτογραφίες. 

Τα παιδιά του Γ2 της κυρίας Άννας.  Ας τους θαυμάσουμε!!

                               

           

                           

 

Και μία κυρά Σαρακοστή !!!! 

 

Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλους !!!!

Καθαρά Δευτέρα-Κούλουμα

Καλημέρα αγαπητοί αναγνώστες αυτής της εφημερίδας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την Καθαρά Δευτέρα και για τα Κούλουμα, όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο του σημερινού μας άρθρου.  Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή, όπως όλοι ξέρουμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών.  Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.  Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς.  Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.  Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία.  Ένα έθιμο που συνηθίζεται πανελλαδικά είναι να τρώγεται λαγάνα δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη την μέρα ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι.

Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Με την ονομασία Κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας.  Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή.  Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου.  Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας.

Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.  Σήμερα, τα Κούλουμα εορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφου του Φιλοπάππου.

Αυτά λοιπόν για σήμερα ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο και εύχομαι σε όλους καλή Καθαρά Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή!!!