Η αυτοθυσία της μάνας

Στον συγκεκριμένο πίνακα βλέπω μια μάνα πού αφαιρεί πρώτα τη ζωή που η ίδια δημιούργησε κι έπειτα τη δική της για να μη πέσουν μάνα και παιδί στα χέρια των Τούρκων και καταλήξουν σκλάβοι. Πόση άραγε δύναμη χρειάζεται για να οπλιστεί το χέρι μιας μάνας και να καταλήξει με ορμή στο σωματάκι του παιδιού της! Πόση απελπισία και πόσος πόνος να πλημμύρισαν την ψυχή της,  αλλά και πόση γενναιότητα πρέπει να έχει για να αφαιρέσει δύο ζωές, που η μία δημιούργησε την άλλη.

Αυτός ο πίνακας λοιπόν μου δημιουργεί ανάμικτα συνθήματα. Από την μία μου θυμίζει φόβο και στεναχώρια διότι υπάρχει ένα παιδί και μία μάνα που τερματίζουν την ζωή τους αλλά από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάνουν μια πράξη για να μην ταλαιπωρηθούν  γιατί άμα τους πιάνανε οι Τούρκοι θα βασανίζονταν και μπορεί στο τέλος πάλι να σκοτώνονταν.

Επέλεξα αυτόν τον πίνακα διότι με κατέπληξε η ιστορία που έχει από πίσω. Το πως μπορεί το αδιέξοδο και η απόγνωση που νιώθει μια μάνα να οδηγήσει στην αυτοθυσία.

Σκηνή από την Έξοδο του Μεσολογγίου - «Η αυτοθυσία της μάνας», 1828,  Francois-Emile de Lansac (1803-1890)… | Missolonghi, Greek paintings,  Renaissance art paintings

Leave a Reply