Ελληνικά

Εικόνες της Παναγίας που αποδίδονται στον Ευαγγελιστή Λουκά

Εικόνες της Παναγίας_Ευαγγελιστής Λουκάς Ζουγανέλης Παναγιώτης

παραβολές

Τα πάθη του Χριστού μέσα απ την τέχνη

Τα πάθη του Χριστού μέσα απ

Ερωτήσεις φυλλαδίου για την Αγία Φιλοθέη

1.Γραψτε περιληπτικά ποια ήταν τα προβλήματα της Αθήνας κατά την εποχή της Αγιά Φιλοθέης.

Κατά τον 15ο αιώνα μ.χ η Αθήνα πήγαινε από το κακο στο χειρότερο.Εκατονταδες ψυχές χάθηκαν δίχως να μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους.Μεγαλοι λοιμοι το ξερίζωμα και η αιχμαλωσία θέρισαν κυριολεκτικά τη μικρή Αθήνα και άρπαζαν τα παιδιά από την αγκαλιά της μητέρας τους για να βάψουν τα χέρια τοθς με το αίμα των ίδιων τους των αδερφών.

2.Συζητηστε το ζήτημα της ωμης βιας και του βασανισμου των λαών και γράψτε τα συμπεράσματα σας.

Τις χρονολογιες 1543 Δεκέμβριο 1547 και Ιούλιο 1553 έπαιρναν τα παιδιά από την Αθήνα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας η ωμή βία η φτώχεια και ο βασανισμός των λαών στηριζόταν από τον τυρρανο. Με κρατημένη την ανάσα σταυροκοπιουνται και περιμένουν το νέο φορτίο που θα πέσει πάνω στους ώμους τους κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα καινούργιος βοϊβόδας δισδαρης ή κοιτής. Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι όσο η Αθήνα τόσο και οι λαοί είναι βασανισμενοι. 

1.Ειδαμε ότι ο σύζυγος της Αγίας ήταν φιλοχρηματος. Εξηγήστε τι ειναι η φιλοχρηματια σε τι διαφέρει από την οικονομία πως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος που είναι φιλοχρήματος και ποιές συνέπειες έχει η συμπεριφορά του απέναντι σε ανθρώπους και κοινωνίες 

Η φιλοχρηματια είναι η αγάπη για το χρήμα. Πολλοί πιστεύουν ότι η φιλοχρηματια είναι συνώνυμη με την οικονομία.Και όμως αυτές οι δύο λέξεις έχουν μια διαφορά στη σημασία τους.Οταν κάποιος είναι φιλοχρήματος ξέρει πως να αγαπήσει το χρήμα ενώ ο οικονόμος ξέρει πως να το αξιοποιήσει προσφέρωντας μια πιο ποιοτική ζωή κυρίως στην οικεία του και στις οικογενειακές υποχρεώσεις του. Όταν έναν άνθρωπο τον κυριαρχεί η φιλοχρηματια συνήθως οδηγείται στο να συμπεριφέρεται διαφορετικά απέναντι στους ανθρώπους. Δεν τον νοιάζει και πολύ οι άλλοι η ακόμα δεν προσφέρει τίποτα για να αξιοποιήσει κάτι οφελιμο.Ως συνήθως νοιάζεται για τον εαυτό του και είναι υπερόπτης 

2.Ειδαμε ότι η Αγία Φιλοθέη έζησε όλη της τη ζωή με αυταπάρνηση. Εξηγήστε τι ειναι η αυταπάρνηση πς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από αυτή και πως οφείλει στη κοινωνία. 

Η αυταπάρνηση είναι όταν αρνησαι τον ίδιο σου τον εαυτό η τα πάθη που έχεις βιώσει η βιώνεις.Οταν ένας άνθρωπος ζει με αυταπάρνηση συμπεριφέρεται ως αχάριστος που δύσκολα θα εκτιμήσει κάτι από τη ζωή του. Επίσης νιώθει πολύ άσχημα για τον εαυτό του και νομίζει ότι όλοι οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι και ζουν μια καλύτερη ζωή κάτι που συνήθως δεν ισχύει και το μυθοπλατσι το ίδιο του το μυαλό. Κάτι ακόμα είναι πως επηρεάζεται και έξω στη κοινωνία. Ίσως να είναι περισσότερο κλειστός από τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του να μην μοιράζεται με τον άλλον την άποψη του τα ενδιαφέροντα του και νομίζει ότι είναι κατώτερος.Συμπληρωνοντας αναφέρουμε ότι η αυταπάρνηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα μια σε ζήλια.

1.Εξηγηστε πως βοηθούσε η Αγία φτωχούς και κατατρεγμενους άνδρες και πως βοηθούσε φτωχές και κατατρεγμένες γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι η Αγία Φιλοθέη έχει βοηθήσει  πολύ κόσμο. Τόσο τους φτωχούς και κατατρεγμενους άνδρες όσο και τις εξίσου φτωχε καυθπ κατατρεγμένες γυναίκες. Το ζητούμενο είναι όμως πως το έκανε; Ας ξεκινήσουμε από το ότι η βοήθεια της αφορούσε τόσο στα οικονομικά όσο και στις συνθήκες επιβίωσης. Πλήρωνε τους φόρους και το χαράτσι των φτωχών Ελλήνων που τους ράβδιζαν οι Τούρκοι, κρύβει στο μοναστήρι γυναίκες συνήθως έγκυες η όταν θήλαζαν μωρά και τις κυνηγούσαν η ακόμα αγοράζει από τα σκλαβοπαζαρα ή τα χαρέμια κορασίδες και τις ελευθερώνει. Περιθάλπει μπουλούκι δυστυχισμένων, άπορων, κουρεληδων, εξαθλιωμένων και επίσης βοηθούσε γυναίκες οποιασδήποτε θρησκείας ή εθνικότητας μαθαίνοντας τέχνη,μορφωνοντας και παντρεύονται τες. Τρέχει στο νοσοκομείχο, ορφανοτροφειο,ξενοδοχείο και γηροκομείο. Τα έργα της έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.

2.Ειδαμε ότι η Αγία βοηθούσε γυναίκες χωρίς να κάνει διακρίσεις. Εξηγείστε τι ειναι οι φυλετικές και οι κοινωνικές διακρίσεις και γιατί δεν πρέπει να τις εφαρμόζουμε.

Κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις ονομάζουμε τις διακρίσεις που πραγματοποιουμε ανάμεσα σε άλλης θρησκείας ή εθνικότητας ανθρώπους της φυλής τους των χαρακτηριστικών τους ή ακόμα και του φύλου τους.Ειναιντι το οποίο και θα ήταν να μην το εφαρμόζουμε στη ζωή μας διότι θα υπάρξουν που μοιραία αποτελέσματα. Ο κόσμος δεν θα νιώθει ποτέ αγαπημένος ο ένας με τον άλλον, πολλοί θα είναι αυτοί που θα πεινάσουν, δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συμφιλιωθούν και δεν θα αλλάξουν απόψεις ενώ θα επικρατήσει ακόμα και ο εκφοβισμός.Ολοι μας πρέπει να είμαστε αγαπημένοι χωρίς διακρίσεις είτε είμαστε από άλλη χώρα είτε έχουμε άλλη θρησκεία ή και από φύλο. Ούτως ή άλλως είδαμε ότι ο άντρας και η γυναίκα είναι ισότιμοι σύμφωνα με την χριστιανισμό. Είδαμε μια στο κείμενο ότι η Αγία Φιλοθέη βοηθούσε ανθρώπους χωρίς κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις κάτι που μακάρι να εφαρμόζουμε στη ζωή μας για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

1.Ειδαμε ότι οι Τούρκοι πίεζαν τα κορίτσια να αλλαξοπιστησουν.Συζητηστε το ζήτημα του προσυλιτισμου σε μια θρησκεία με τη βία ή την απάτη και γράψτε τα συμπεράσματα σας.

Προσυλιτισμος ονομάζεται όταν πειθουμε κάποιον να ασπαστεί με τη βία τη θρησκεία μας. Αυτό δεν ξέρουμε να απαντήσουμε ακριβώς αν είναι καλό ή κακο.Σιγουρα καλό θα ήταν να μην κρίνουμε άλλες θρησκείες και να τις σεβόμαστε ασχέτως αν δεν θέλουμε να τις πιστέψουμε και προτιμάμε να στραφούμε στη δική μας.Παρ'ολα αυτό άλλο πάει να πει σεβασμός σε μια θρησκεία και στον άνθρωπο που πιστεύει σε αυτή και άλλο προσυλητισμος.Καλο είναι να μην τον εφαρμοζουμε στην καθημερινότητά μας γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου επιθυμεί χωρίς να τον αναγκαζει κάποιος να αλλαξοπιστησει.Εχουμε βγάλει όμως και κάποια συμπεράσματα.οτι σήμερα ο κόσμος δεν ζει ενωμένος για λόγους θρησκείας και ότι οι άνθρωποι πλέον κρινουν την κάθε μια από αυτές.Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας και στους άλλους να έχουμε δική μας πίστη και απόψεις και ας μην ζούμε χωρισμένα με κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις όπως αναφέραμε και πριν.

2.Ειδαμε ότι ο Τούρκος διοικητής ενεργούσε με παρόρμηση.Παρορμηση είναι το να ενεργεις χωρίς να σκέφτεσαι.Συζητηστε και γράψτε ποια πιστεύετε ότι είναι τα αποτελέσματα του να ενεργεί ο άνθρωπος ενήλικος ή νεαρός μαθητής χωρίς να σκέφτεται.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε κάνει λάθη στη ζωή μας.ποιο είναι όμως το χειρότερο μας σφαλμα που διαπρατουμε;Πολλές φορές ενεργούμε χωρίς να σκεφτόμαστε.Αυτοβειναι κάτι που θα μπορέσει να προκαλέσει πολύ άσχημα και επώδυνα αποτελέσματα.Το ανθρώπινο μυαλό τις περισσότερες φορές δεν σκέφτεται τις συνέπειες και την πορεία των πράξεών του.Οταν είμαστε παρορμητικοι είναι πολύ εύκολο να κάνουμε πολλά λάθη και να διαπραξουμε αστοχίες.Αν όμως ελλατωσουμε αυτή την συνηθεια θα είμαστε πιο σωστοί και προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας τόσο στο σχολείο όσο και στα επόμενα χρόνια της ζωής μας που θα ακολουθήσουν.

1.Με αφορμή την δολοφονική επίθεση εις βάρος της Αγίας συζητήστε μεταξύ σας για τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και γράψτε τα συμπεράσματα σας.

Όλοι μας οφείλεται να βοηθάμε, να νιώθουμε και να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας! Είναι κάτι που ονομάζεται σεβασμός της ανθρώπινης ζωής. Όπως γνωρίζουμε ήταν κάτι το οποίο αξιοποιουσε η Αγία Φιλοθέη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Σύμφωνα με το κείμενο ε' βγάζουμε ένα αληθές συμπέρασμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι την άρπαξαν από τα μαλλιά, την έσυραν μπροστά στην Ωραία πύλη δίχως έλεος και δίχως άργητα και τραυατισμενη την άφησαν σχεδόν ημιθανη την τράβηξαν ξανά από τα μαλλιά και την έσυραν στη κρύα νύχτα θέλοντας να πεθάνει εκεί μόνη και αβοήθητη για να ικανοποίησαν το αχαλίνωτο μίσος τους.                                                                                                                    Ευτυχώς δεν πέθανε εκείνη τη στιγμή καθώς οι μοναχέ την σήκωσαν και την έφεραν απαλά μέσα στον να και έμεινε χτυπημένη βαριά για τρεις μήνες.Παρ'ολα αυτά δεν άντεξε για πολύ και "μετ' ολίγων" καιρόν των πληγών εκείνων εδεξατο το μακάριο τέλος και απήλθε προς τοις ουρανούς χειροστασιας κατά το 1589 έτος 

Η Ανάσταση

Τι είναι η Ανάσταση και τι συμβολίζει;
Η Ανάσταση του Χριστού είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην ιστορία το οποίο διαφοροποιεί το χριστιανισμό από κάθε άλλη θρησκεία.Συμβολίζει τη θέση, τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή,την Ανάσταση της δικής μας ταπεινής υπόστασης, σημαίνει την ελπίδα για τη δική μας θέωση.Η ζωή και ο θάνατος αποκτούν άλλο νόημα.Πλέον θάνατος δεν ισούται με το τέλος της παρούσας ζωής αλλά σαν προσωρινός ύπνος δηλαδή ο προσωρινός αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα.


Πότε πραγματοποιήθηκε η Ανάσταση;
Παρ'ολο που εμείς οι χριστιανοί εορτάζουμε την Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου στη πραγματικότητα δεν έγινε τότε.Σύμφωνα με τα δεδομένα της ευαγγελικής ιστορίας ο Χριστός ενδέχεται να αναστήθηκε το πρωί της Κυριακής δηλαδή μεταξύ 3 και 6 η ώρα όμως αυτό νοηματικά δεν ισχύει και ο Κύριος πέθανε πάνω στο σταυρό στις 3 περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι προφήτες λένε ότι αφού έμεινε τρείς μέρες στον Άδη πρέπει η παραμονή του στον τάφο του να πήρε και ώρες απο τη Κυριακή
Πρίν ακόμα οι μυροφόρες φθάσουν στο μνήμα ο Ιησούς Χριστός είχε αναστηθεί, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες φύλαγαν έναν άδειο τάφο! Ο σεισμός που έγινε αργότερα και από κύλισε το λίθο του τάφου δεν ήταν για να αναστηθεί ο κύριος αλλά για να διαπιστωθεί η Ανάσταση.

Οι 11 εμφανίσεις του Αναστάντος χριστού
1.Στον Σίμωνα Πέτρο
2.Στην Μαρία την Μαγδαληνή
3.Στις μυροφόρες γυναίκες
4.Στους δύο μαθητάς που πορεύονταν πρός Εμμαούς
5.Στους δέκα αποστόλους όταν απουσίαζε ο Θωμάς
6.Στους έντεκα μαθητάς παρόντος και του Θωμά
7.Στους επτά Αποστόλους στην λίμνη της Τιβεριάδως
8.Στους έντεκα στην Γαλιλαία
9.Στους αποστόλους στην Βηθανία όταν αναλήφθηκε
10.Στον αδελφόΘεο Ιάκωβο
11.Στον Απόστολο Παύλο

Ίριδα Πανταζή Α'3

Τα πάθη του Χριστού μέσα απ την τέχνη

Τα πάθη του Χριστού μέσα απ

Η Ανάσταση

Ανάσταση του χριστού

Ντούμας Γεώργιος

Τριώδιο

Τριώδιο Ελένη Γαβριελάτου

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας

Καπνιάζης Παναγιώτης

Η Δημιουργία του κόσμου

Η Δημιουργία του κόσμου Ανθρωπομορφικές και συμβολικές εκφράσεις

Βαρδάκας Βαγγέλης