Δραστηριότητες 9 και 10 – Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Με έναυσμα την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2021 θα μιλήσουμε για το Διαδίκτυο, τα οφέλη του αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει!

Όταν αναζητούμε κάποια πληροφορία ή παίζουμε κάποιο παιχνίδι στο διαδίκτυο ο υπολογιστής μας επικοινωνεί με άλλους υπολογιστές οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται παντού στον κόσμο και να ανήκουν σε αγνώστους!

Εμείς πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι ώστε να αναγνωρίζουμε πότε θέλει κάποιος να μας βλάψει ώστε να τον αποφύγουμε ή ακόμα και να τον καταγγείλουμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος!

Μια βοηθητική σκέψη για να αντιδρούμε σωστά στο διαδίκτυο είναι όταν μας συμβεί κάτι και σκεφτούμε να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε "Αυτό θα το έκανα στην πραγματική μου ζωή;" , αν η απάντηση είναι όχι τότε δεν θα το κάνω και στο διαδίκτυο! Για παράδειγμα αν την ώρα που παίζατε με τους φίλους σας στην παιδική χαρά έρθει ένας μεγάλος άγνωστος άνθρωπος και σας ζητήσει να παίξει μαζί σας θα τον αφήνατε; Η' αν σας ρώταγε προσωπικές πληροφορίες όπως πως είναι το όνομά σας ή που μένετε θα του λέγατε; Εννοείται ότι η απάντηση είναι ΟΧΙ και ότι θα πηγαίνατε απευθείας να το πείτε στους γονείς και δασκάλους σας! Ακριβώς έτσι πρέπει να αντιδρούμε και στο διαδίκτυο όταν κάποιος άγνωστος προσπαθήσει να παίξει ή να μιλήσει μαζί μας. Στην πραγματική μας ζωή όταν βλέπουμε έναν κακό άνθρωπο απομακρυνόμαστε...στο διαδίκτυο δυστυχώς δεν μπορούμε να τον δούμε καθώς είναι ¨κρυμμένος¨ πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του και μας ξεγελάει δείχνοντάς μας ψεύτικα στοιχεία άλλου ανθρώπου που τα έχει κλέψει!

   

 

 

 

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε από κοντά και θα μιλήσουμε για τις προσωπικές μας εμπειρίες στο διαδίκτυο!

Τα πιο σημαντικά από αυτά που θα πούμε μπορείτε να ξαναβρείτε στα παρακάτω:

Τέλος να σας προτείνω και ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο! Παίζοντας, στα τέσσερα βασίλεια που περιέχει, θα μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σωστά και με ασφάλεια! Το παιχνίδι λέγεται Google Interland, πατήστε πάνω στο όνομά του για να ανοίξει.

Leave a Reply