Δραστηριότητα 16: Fake News! – Ψευδείς ειδήσεις!

Αλήθεια ή ψέματα; Τελικά τι να πιστέψω στον κόσμο που ζω;

Στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα! Αλλά πόσο αληθινά είναι τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο;

Σε ένα βιβλίο γνωρίζω πως ότι γράφεται στις σελίδες του είναι αλήθεια γιατί: 1. συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι-επιστήμονες κατά τη συγγραφή του, 2. ελέγχουν και μελετάνε πολλές φορές κάθε άρθρο πριν το δημοσιεύσουν, 3. αναγράφουν τις πηγές που έχουν βρει τις πληροφορίες κα.

Στο Διαδίκτυο αλήθεια ποιος γράφει τις ειδήσεις; Από που βρίσκει τις πληροφορίες;

Αυτά και άλλα πολλά σκεφτόμουν μια ημέρα καθώς είχα πέσει θύμα ενός ψεύτικου (fake) άρθρου στο Διαδίκτυο. Ευτυχώς κατάλαβα νωρίς ότι ήταν ψέματα και δεν το διέδωσα και εγώ σε άλλους...Δυστυχώς στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει έλεγχος, μπορεί ο καθένας να μπει και να γράψει ότι του αρέσει... Μια λύση υπάρχει, πρέπει να γίνω ένας πραγματικός ντεντέκτιβ για να ανακαλύψω την αλήθεια!

Μοναδικά μας όπλα ενάντια στις Ψεύτικες Ειδήσεις (Fake News) είναι η κριτική σκέψη, το ένστικτο και φυσικά η λογική μας! Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.

Ευτυχώς έχουμε έναν φίλο που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε κάτι είναι αλήθεια και πότε κάτι είναι ψέματα! Μα φυσικά ο φίλος μας είναι ο @παπάκης! Ο οποίος μπλέκει συνεχώς σε νέες περιπέτειες αλλά η Σοφή_Κουκουβάγια και οι άλλοι φίλοι του τον βοηθάνε να ξεμπλέξει!

   

 

 

 

 

 

Διάβασε την ιστορία του @παπάκη που μεταμορφώνεται σε ντεντέκτιβ για να αποκαλύψει όλα τα ψέματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο και κάνε και εσύ το ίδιο!

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την ιστορία!

Leave a Reply