ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ.ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

  • Στο κεντρικό τμήμα του νομού αναπτύσσονται οι ποταμοί Καράμπαλη και Καλέντζη και αφού διασχίσουν την πεδιάδα της Καρδίτσας καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό.

  • Πέτρινο μονότοξο (παλιότερα ήταν τρίτοξο) γεφύρι με δύο ανακουφιστικά τόξα το οποίο γεφυρώνει τον ποταμό Καλέντζη λίγο μετά την ένωσή του με τον ποταμό Καράμπαλη. Είναι χτισμένο από λαξευμένο ασβεστόλιθο. Χτίστηκε πριν το 1900. Δυστυχώς σήμερα έχει υποστεί δύο γκρεμίσματα. Το πρώτο γιατί όταν έκλεισαν τα δύο από τα τρία τόξα του, σε μία πλημμύρα του ποταμού το ένα τόξο δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πέρασμα του νερού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να αναγκαστούν να γκρεμίσουν το μισό γεφύρι για να περάσει το νερό. Δυστυχώς σήμερα γκρεμίζεται και το δεύτερο τόξο για να κατασκευαστεί σύγχρονη τσιμεντογέφυρα ακριβώς στο ίδιο σημείο που στέκει τώρα το παλιό γεφύρι.
  • Ο περίπατος προς τη σιδερένια γέφυρα ξεκινάει όπως παλιά, αμέσως μετά το φαγητό περίπου στις 2 η ώρα. Η διαδρομή για τη γέφυρα του Καράμπαλη ξεκινάει από τον κόμβο της οδού Χαρ. Φλωράκη (πρ. Κουμουνδούρου) και σιδηροδρομικής γραμμής.
    Αμέσως, μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, στρίβουμε αριστερά στον ασφαλτόδρομο που σε οδηγεί στη γέφυρα, ύστερα από απόσταση 1000 περίπου μέτρων. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν οδικές πληροφοριακές σημάνσεις. Πάνω στο μεγαλύτερο μήκος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής έπεσε ασφαλτοτάπητας, ενώ ένα μέρος παραμένει όπως παλιά, χωρίς βέβαια τις σιδερένιες ράγες.
                                    

Leave a Reply