Πως πρέπει να ποδηλατούμε σωστά.

Σωστή τοποθέτηση στο δρόμο.
Ποτέ δεν οδηγούμε ακριβώς δίπλα από το πεζοδρόμιο. Είναι το μέρος που καταλήγουν όλα τα σκουπίδια από την άσφαλτο, που πιθανά μπορεί να τρυπήσουν τα λάστιχα μας ή να μας κάνουν να γλιστρήσουμε. Κινούμαστε 50-60 cm από την άκρη του πεζοδρομίου για να παραμείνουμε ασφαλείς.
Να έχουμε αντίληψη από τον περίγυρο μας.
Παρατηρούμε οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με εμάς. Δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα, το πλακόστρωτο, οι ράγες του τραμ. Υπάρχουν παιδιά που παίζουν, κάποιος που κοιτάει το κινητό του και διασχίζει το δρόμο, μια μαμά με καροτσάκι κ.οκ. Προσέχουμε για άτομα που κάθονται στα αυτοκίνητα και που μπορεί να ανοίξουν την πόρτα ακριβώς όταν περνούμε. Μαθαίνουμε να προβλέπουμε.
Κάνουμε σαφείς τις προθέσεις μας.
Μένουμε συνεπείς και δεν αλλάζουμε την κατεύθυνση μας την τελευταία στιγμή.
Επικοινωνούμε με τους οδηγούς.
Οι οδηγοί είναι επίσης άνθρωποι.Υπάρχουν μητέρες και πατέρες πίσω από το τιμόνι, και παρόλο που είναι πιθανό να κάνουν κάποια λάθη, τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται επίτηδες.Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, χρησιμοποιώντας τα μάτια μας. Τους ενημερώνουμε έτσι ότι τους βλέπουμε και ότι μας βλέπουν.
Μένουμε μακριά από φορτηγά.
Ποτέ δεν προσπαθούμε να προσπεράσουμε ένα φορτηγό: Είναι τεράστιο και έχει πάρα πολλά τυφλά σημεία. Ακόμα κι αν ένα φορτηγό σταματήσει, μπορεί να αρχίσει να κινείται αμέσως μόλις ανάψει το πράσινο φως.
Καλές και ασφαλείς ποδηλατοβόλτες!!!!!
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΑΪΚΟΥ

Leave a Reply