Ανδόρρα Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Οι κάτοικοι της Ανδόρρας

Στην Ανδόρρα ζουν σήμερα περίπου 79.000 άνθρωποι. Το 1900, ο πληθυσμός ήταν μόλις 6.000, αλλά από τότε έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι Ανδορριανοί -όπως ονομάζονται οι κάτοικοι της Ανδόρρας- αποτελούν μόνο το ήμισυ περίπου του πληθυσμού (49%). Υπάρχουν επίσης Ισπανοί (25 τοις εκατό), Πορτογάλοι (14 τοις εκατό) και Γάλλοι (4 τοις εκατό), καθώς και άνθρωποι από άλλες χώρες που ζουν στην Ανδόρρα.

 

Dorf in Andorra im Winter
Έτσι μοιάζει η Ανδόρρα το χειμώνα, εδώ το χωριό Ορντίνο.

Πού ζουν οι άνθρωποι στην Ανδόρρα;

Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στις πόλεις που έχουν σχηματιστεί στην κοιλάδα Βαλίρα. Συνολικά, το 88 τοις εκατό των κατοίκων ζει σε κάποια πόλη. Η Ανδόρρα λα Βέλια είναι η μεγαλύτερη πόλη με περίπου 23.500 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Εσκάλντες-Ενγκορντάνι με 14.000 κατοίκους και την Ενκάμ με 13.500 κατοίκους.

Το 90 τοις εκατό των κατοίκων ανήκουν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ανδόρρα;

Sprachgebiet des KatalanischenΗ επίσημη γλώσσα της Ανδόρρας είναι τα καταλανικά. Ωστόσο, μόνο το 39% μιλάει τα καταλανικά ως μητρική γλώσσα και το 58% τα χρησιμοποιεί συχνότερα στην καθημερινή ζωή. Για το λόγο αυτό ακούγονται συχνά και άλλες γλώσσες στην Ανδόρα, πιο συχνά η ισπανική, ακολουθούμενη από την πορτογαλική και τη γαλλική - σύμφωνα με τους κατοίκους της Ανδόρρας.

Τα καταλανικά γράφονται με λατινικά γράμματα (ίδια με τα Αγγλικά που ξέρετε). Υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι. Τα καταλανικά που ομιλούνται στην Ανδόρρα ανήκουν στα δυτικά καταλανικά.

Leave a Reply