Ανδόρρα Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Πού βρίσκεται η Ανδόρρα;

 Η Ανδόρρα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ευρώπης στα Πυρηναία. Πρόκειται για μια οροσειρά που χωρίζει την Ιβηρική Χερσόνησο (στην οποία βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία) από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ανδόρρα βρίσκεται ακριβώς μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Στο χάρτη μπορείτε να δείτε ότι είναι στριμωγμένη ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες. Η Ανδόρρα είναι μια χώρα από τις μικρότερες χώρες του κόσμου. Θεωρείται κράτος νάνος.

Τα σύνορα με τη Γαλλία στα βόρεια είναι 56 χιλιόμετρα και τα σύνορα με την Ισπανία στα νότια είναι 63 χιλιόμετρα. Ολόκληρη η χώρα έχει έκταση μόλις 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου είναι η έκταση της Νάξου. Χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα για να τη διασχίσετε οδικώς. Υπάρχουν επτά δήμοι. Αυτοί είναι οι Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria και Escaldes-Engordany.

Τοπίο στην Ανδόρρα

Estany de Tristaina

Επειδή η Ανδόρρα βρίσκεται στη μέση των Πυρηναίων, η χώρα είναι ορεινή κατά το 90% της έκτασής της. Υπάρχουν 65 βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Το υψηλότερο βουνό είναι το Κόμα Πεντρόσα στα 2942 μέτρα (λίγο ψηλότερο από τον δικό μας τον Όλυμπο που έχει ύψος 2.918 μέτρα.). Βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, στη σύνορα με την Ισπανία. Πολλές από τις χαρακτηριστικές μικρές καλύβες, τα bordes (ενικός: borda), βρίσκονται στα βουνά.

Ακόμη και το χαμηλότερο σημείο της χώρας, η κοιλάδα του ποταμού Valira del Nord, έχει υψόμετρο περίπου 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Ανδόρρα φιλοξενεί επίσης πολλές όμορφες λίμνες, που προσφέρουν μια όαση δροσιάς και ομορφιάς στο ορεινό τοπίο της χώρας. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ανδόρρας,η Estany de Tristaina, βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, στα βουνά Madriu-Perafita-Claror. Η λίμνη είναι σχεδόν κυκλική με διάμετρο περίπου 1,5 χιλιόμετρα και βάθος περίπου 20 μέτρα. Η λίμνη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία, ψάρεμα και κολύμπι

Ο Βαλίρα

Valira
Ο Βαλίρα διασχίζει επίσης την Ανδόρρα λα Βέλια.

Ο μακρύτερος ποταμός της Ανδόρρας είναι ο Βαλίρα, Ο ποταμός Βαλίρα στην Ανδόρρα χωρίζεται σε δύο κύρια ροές: τον Valira del Nord (Βαλίρα ντελ Νόρντ) και τον Valira d'Orient (Βαλίρα ντ'Οριέντ). Οι δύο αυτές ροές ενώνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Ανδόρρας, την Ανδόρρα λα Βέλα, δημιουργώντας τον ποταμό Βαλίρα, ο οποίος συνεχίζει να διασχίζει τη χώρα και καταλήγει στην Ισπανία. Ο Βαλίρα ρέει μέσα από στενές κοιλάδες. Έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα.

Ο ποταμός Βαλίρα είναι ένας σημαντικός φυσικός πόρος για την Ανδόρρα. Ο ποταμός προσφέρει πόσιμο νερό, υδροηλεκτρική ενέργεια και ευκαιρίες για αναψυχή. Είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανδόρρας. Ο ποταμός εμφανίζεται σε πολλά παραδοσιακά τραγούδια και ιστορίες της χώρας.

Είναι η Ανδόρρα μέλος της ΕΕ;

Andorra Mitglied EUΗ Ανδόρρα δεν είναι μέλος της ΕΕ.  Η Γαλλία και η Ισπανία, οι δύο γειτονικές χώρες με τις οποίες έχει τους στενότερους δεσμούς, είναι κράτη μέλη, αλλά η Ανδόρρα δεν είναι.

Ωστόσο, υπάρχουν στενοί δεσμοί με την ΕΕ. Για παράδειγμα, υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ της Ανδόρρας και της ΕΕ που εγκαθιδρύουν τελωνειακή ένωση ή συμφωνίες στενής συνεργασίας στους τομείς του περιβάλλοντος ή των μεταφορών. Στην Ανδόρα, επίσης, πληρώνετε με το ευρώ.

 

Πώς  είναι ο καιρός στην Ανδόρρα;

Gutes Wetter in Andorra
Η Ανδόρρα είναι ορεινή!

Επειδή η Ανδόρρα βρίσκεται στη μέση υψηλών βουνών, έχει κλίμα υψηλών βουνών. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός είναι αρκετά δροσερός. Ωστόσο, τα χαμηλότερα υψόμετρα επηρεάζονται επίσης από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην πρωτεύουσα είναι 7,9 βαθμοί. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας με μέσο όρο 0,7 βαθμούς, ενώ ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος με 16,6 βαθμούς.

 

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Ανδόρρας;

Andorra la Vella
Οι άνθρωποι ζουν στην κοιλάδα.

Η πρωτεύουσα της Ανδόρρας είναι η Ανδόρρα λα βέλα. Αυτό μεταφράζεται ως "Ανδόρρα - το χωριό". Στην πόλη κατοικούν 24.300 άνθρωποι, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κατοίκων της μικρής χώρας. Η Ανδόρρα λα βέλα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η Ανδόρρα λα Βέλια βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ανδόρρας. Όπως και το κράτος, έτσι και η πρωτεύουσα βρίσκεται στα Πυρηναία. Οι δύο παραπόταμοι του Βαλίρα ενώνονται σε έναν ποταμό στην πόλη. Στα αξιοθέατα της Ανδόρρα λα Βέλα περιλαμβάνονται η έδρα του κοινοβουλίου, το Casa de la Vall, η γέφυρα Margineda, ο ναός Sant Vicenç d'Enclar και δύο εκκλησίες από τον Μεσαίωνα.

 

Casa de la Vall,
γέφυρα Margineda
 ..
ναός Sant Vicenç d'Enclar

 

 

Leave a Reply